1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkimus: Suosittujen varhaisteinien hohto haalistuu parikymppisenä

Cooleista 13-vuotiaista kasvoi aikuisia, joilla oli muita useammin ongelmia ihmissuhteissa tai päihteiden käytössä.

Kuva: Yle

Varhaiset seurustelusuhteet, pikkurikokset ja hyvännäköiset kaverit todella tekevät 13-vuotiaista suositumpia muiden samanikäisten silmissä – mutta kapinallisten teinien suosio haipuu aikuiseksi kasvaessa.

Tähän tulokseen tuli Virginian yliopiston professori Joseph P. Allen tutkimusryhmineen. He seurasivat 184 nuorta kymmenen vuoden ajan, 13-vuotiaasta 23-vuotiaaksi, ja keräsivät tietoja haastattelemalla sekä nuoria että heidän lähipiirejään.

Tutkimuksen mukaan ne nuoret, jotka olivat 13-vuotiaana suosittuja varhaiskypsän käytöksensä takia, menettivät asemansa vertaistensa silmissä viimeistään 22 vuoden iässä.

22-vuotiaana ikätoverit olivat sitä mieltä, että entiset teinikapinalliset ovat muita huonompia hoitamaan ihmissuhteitaan. Lisäksi nuorena suositut tekivät enemmän rikoksia kuin muut. Heillä oli myös 45 prosenttia muita useammin alkoholiin ja huumeisiin liittyviä ongelmia, kuten työpoissaoloja tai rattijuoppoustapauksia.

– Kutsumme sitä luokkakokousilmiöksi, Allen sanoi yhdysvaltalaisen NPR-radioverkon haastattelussa.

– Koululainen, joka oli suosittu ja kuului jengiin, ei pärjääkään niin hyvin myöhemmin.

Allenin mielestä tuloksia voi selittää osittain se, että nuorten kasvaessa suositut teinit kokivat, että heidän täytyisi ryhtyä aina vain äärimmäisempiin tekoihin saadakseen huomiota. Mutta sitä mukaa kun kaverit aikuistuvat, kapinallisen käytöksen arvostus heidän silmissään laskee.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Child Development (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.