Vapautettu amerikkalaissotilas palasi Yhdysvaltoihin

Yhdysvalloissa käydään kovaa keskustelua siitä, jäikö sotilas talibanien vangiksi karkuruutensa seurauksena vai siepattiinko hänet.

Ulkomaat

Viisi vuotta talibanien vankina ollut Yhdysvaltain armeijan kersantti Bowe Bergdahl palasi kotimaahansa eilen perjantaina. Hän on nyt sotilassairaalassa Texasissa, mutta ei ole tavannut vielä perhettään.

Bergdahl saapui San Antonioon Texasiin Saksasta varhain perjantaiaamuna. Sotilasviranomaisten mukaan hän on fyysisesti kyllin hyvässä kunnossa kuulustusteluja varten. Bergdahlille ei kuitenkaan ole vielä kerrottu hänen vapauttamisensa nostattamasta kohusta.

– Yritämme saada hänet vakuuttuneeksi siitä, että ne keinot, joilla hän selvisi viiden vuoden koettelemuksestaan, eivät enää ole terveitä ja käytännöllisiä, kertoo armeijan psykologi, eversti Bradley Poppen.

Bergdahlin toipumiselle ei ole annettu aika-arviota. Häntä hoitava sairaala on huolehtinut palanneista sotavangeista jo vuosikymmenten ajan.

Sotilasviranomaiset eivät suostu kertomaan yksityiskohtia Bergdahlin ja hänen perheensä välisestä yhteydenpidosta. Varmaa on vain se, etteivät he ole vielä tavanneet. Vanhempien odotetaan matkustavan Texasiin kotoaan Haileyn kaupungista Idahosta.

Viranomaiset haluavat varjella Bergdahlin perheen yksityisyyttä osin turvallisuussyistä. Perhe on saanut jopa tappouhkauksia Bergdahlin väitetyn karkuruuden vuoksi. Tuohtumusta on herättänyt myös Valkoisen talon salassa tekemä päätös hänen vaihtamisestaan viiteen Quantánamon vankileirillä pidettyyn al-Qaida-johtajaan.