1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA ja Iran valmistelevat sotilaallista apua Irakille

Aiemmat veriviholliset ovat nyt aikeissa kohdata yhteisen vihollisen Irakin maaperällä. Sunnijihadistien äkillinen nousu saattaa muuttaa Yhdysvaltain politiikkaa niin Iranin kuin Syyriankin suhteen.

Ulkomaat
Barack Obama puhuu.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama käsitteli Irakin tilannetta puhuessaan Valkoisen talon pihalla perjantaina.Martin Simon / EPA

Yhdysvallat ja Iran ovat nopealla aikataululla tekemässä päätöksiä sotilaallisen avun antamisesta Irakille, joka kamppailee ääri-islamilaisen ISIS-järjestön hyökkäystä vastaan. Monet kansainväliset tiedotusvälineet kertovat sotilaallisesta valmistautumisesta iskuihin, jotka voivat kohdistua Irakin lisäksi myös Syyriaan.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on ilmoittanut, ettei Irakiin lähetetä enää jalkaväkeä. Irakissa vaaditaan kuitenkin, että USA tuntee vastuunsa, sillä maan sekasorto on osittain seurausta Yhdysvaltain suorittamasta valtauksesta ja sen jälkeen vetäytymisestä.

Brittiläinen Guardian-sanomalehti (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut yhdysvaltalaisia upseereita, joiden mukaan todennäköisin vaihtoehto ovat ilmaiskut sunnijihadistien tukikohtiin. Iskut tehtäisiin joko ilmavoimien tai laivaston lentokonein. Miehittämättömät lennokit on todettu huonommiksi välineiksi, kun kohteina ovat liikkuvat maalit.

Upseerit uskovat, että USA olisi muuttamassa politiikkaansa Syyrian suhteen. Iskuja tehtäisiin sunniterroristeja vastaan myös Syyrian maaperällä.

Irakiin voidaan myös lähettää sotilaskalustoa ja maan asevoimille toimittaa tiedustelutietoa.

Presidentti Obama harkitsee parhaillaan vaihtoehtoisia toimintamalleja. Hänen uskotaan tekevän päätöksen toimista ehkä jo viikonlopun aikana.

Iranin joukkoja Irakiin?

Sotilasasiantuntijat pohtivat parhaillaan, onko Iran jo lähettänyt joukkojaan Irakiin. Uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) ja talouslehti The Wall Street Journal kertovat saaneensa Irakin sotilaslähteistä tietoonsa, että Irakissa olisi jo noin 500 Iranin vallankumouskaartin sotilasta.

Iran kiistää tiedon, mutta myöntää kaartissa olevan halukkuutta tulla Irakin shiiaveljien avuksi.

Guardianin tietojen mukaan vallankumouskaartin korkeimpiin johtajiin kuuluva kenraalimajuri Qassem Suleimani on saapunut Irakiin. Hänen on määrä tavata Irakin sotilasjohtoa ja heimopäälliköitä, mutta ei Irakin pääministeriä Nuri al-Malikia.

Irakin shiiapapisto kutsuu kaikkia shiiamuslimeja nousemaan aseisiin sunnien valtauspyrkimystä vastaan.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi