Irakin joukot pysäyttäneet ISIS-kapinallisten etenemisen – vastaiskua valmistellaan

Samarran kaupungin lähellä valmistellaan suurta yhteenottoa.

Ulkomaat
Naamioitu mies heiluttaa lippua autojen ajaessa ohi.
Al-Barakan Twitter-tilillä 9. kesäkuuta 2014 julkaistussa kuvassa ISIS-taistelijoiksi väitetyt naamioidut miehet liehuttivat jihadistista lippua Irakin maaseudulla lähellä Syyrian rajaa. Al-Baraka News / AFP

Sunnimuslimien äärijärjestö ISIS otti perjantain-vastaisena yönä haltuunsa irakilaiset Saadiyan ja Jalawlan pikkukaupungit, sekä osia Muqdadiyan kaupungista Bagdadin pohjoispuolella.

Sanomalehti The New York Timesin mukaan Irakin armeija onnistui yhdessä kurditaistelijoiden kanssa valtaamaan kaupungit takaisin perjantaina. Näyttää siltä, että jihadistien eteneminen on ainakin toistaiseksi pysäytetty noin sadan kilometrin päähän pääkaupungista.

Molemmat osapuolet näyttävät valmistautuvan yhteenottoon shiiojen pyhän kaupungin Samarran luona. Niin ISIS kuin Irakin lähinnä shiioista muodostuva armeija kokoavat vahvistuksia Samarran seudulle.

Osapuolten voimasuhteet arvoitus

Ennakkoon on vaikea sanoa, kumpi osapuoli on sotilaallisesti vahvempi. ISIS-taistelijoita on arvioiden mukaan vain muutamia tuhansia ja siihen nähden on hämmästyttävää, että järjestö on muutamassa päivässä saanut haltuunsa lähes puolet Irakista. Taistelijoiden joukossa lienee mm. ulkomaalaisia kiihkoislamisteja sekä entisiä Saddam Husseinin armeijan sotilaita.

Irakin omat asevoimat ovat osoittautuneet yllättävän heikoiksi. Joukkojen taistelumoraali näyttää olevan surkea. Joukkojen kerrotaan jättäneen aseensa jo pelkän kovaäänisten kautta huudetun uhkauksen pelästyttäminä.

Irakin presidentin neuvonantaja puolustaa The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa armeijaa. Hänen mukaansa kyseinen Irakin armeijan 2. divisioona koostui 80-prosenttisesti kurdeista, joilla ei ollut motivaatiota kuolla Irakin puolesta.

Yhdysvallat on käyttänyt kymmeniä miljardeja dollareita Irakin armeijan kouluttamiseen ja varustamiseen. Työ on vielä pahasti kesken. Esimerkiksi Irakin ilmavoimat ovat lähes olemattomat. Yhdysvaltalaisia Hellfire-ohjuksia ammutaan pienistä Cessna-potkurikoneista. Kohteiden löytäminen on vaikeaa, niiden tuhoamisesta puhumattakaan.

Irakilla on helikoptereita, mutta ne ovat osoittautuneet alttiiksi ilmatorjuntatulelle. The New York Timesin mukaan tammikuusta toukokuuhun kuusi helikopteria on tuhoutunut ja 60 on vaurioitunut taisteluissa.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP, AP