1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle Irakissa: Sadattuhannet pakenivat islamistien tieltä

Monet pelkäävät myös, että taistelut alkavat minä hetkenä tahansa, kun Irakin hallituksen lähettämät shia-joukot yrittävät vallata takaisin menetettyjä alueita.

Ulkomaat
Mosulista paenneille ihmisille jaetaan ruokaa kurdiliikemiehen lahjoittamasta lava-autosta.
Mosulista paenneille ihmisille jaettiin ruokaa kurdiliikemiehen lahjoittamasta lava-autosta Erbilissä, Pohjois-Irakissa 14. kesäkuuta.Antti Kuronen / Yle

Irakissa sadattuhannet ovat lähteneet pakoon islamilaisten ääriliikkeiden valtaamista kaupungeista. Etenkin kurdit ja shiiat pelkäävät, että heitä vainotaan kaupungeissa, joissa sunnien ääriliike ISIS on ottanut vallan.

YKn raporttien mukaan Mosulissa on tapettu satoja sen jälkeen kun vankiloista päästettiin muutama tuhat vankia vapaaksi. YK:n ihmisoikeusedustajan mukaan etenkin raportit siitä, että poliiseja ja sotilaita on tapettu kostomielessä, ovat huolestuttavia.

Monet pelkäävät myös, että taistelut alkavat minä hetkenä tahansa, kun Irakin hallituksen lähettämät shia-joukot yrittävät vallata takaisin menetettyjä alueita.

ISIS:illä on lista kaikista, jotka ovat olleet Irakin armeijassa tai tehneet yhteistyötä heidän kanssaan

Noah Habbas

Abdul Saleh pakenee Mosulista perheensä kanssa kurdialueelle ääriään täyteen pakatulla lava-autolla.

– Mosulissa ei ole enää virkavaltaa. Terroristit pahoinpitelevät ja tappavat ihmisiä, Saleh sanoo.

Kurdina hän ei näe paluuta niin kauan kuin sunni-ääriliike ISIS hallitsee sen katuja.

Telttaleirit paisuvat

Paahtavassa auringonpaisteessa satoja autoja puskee kohti tiesulkua, jonka takana Irakin kurdistanin autonominen alue alkaa. Alueelle on paennut Mosulista jo 300 000 ihmistä ja ihmisvirta jatkuu.

– Kurdiviranomaiset ovat pikavauhtia pystyttämässä telttaleirejä ihmisille, joilla ei ole sukulaisia jotka voisivat majoittaa heidät, kertoo Catherine Robinson YKn pakolaisjärjestöstä.

Ihmisiä syömässä.
Irakin sisäisten pakolaisten lounas paahtavassa helteessä Erbilin kaupungin lähistöllä 14. kesäkuuta.Antti Kuronen / Yle

Tiesulun vieressä on satoja ihmisiä, jotka asuvat teltoissa puuttomalla hiekkakentällä. Yhdessä teltoista Noah Habbasin perhe syö varakkaan liikemiehen telttaleiriläisille lahjoittamaa ateriaa.

– En voi palata kotiin koska olen ollut aktiivinen kurdipuolueessa. ISIS:illä on lista kaikista, jotka ovat olleet Irakin armeijassa tai tehneet yhteistyötä heidän kanssaan, esimerkiksi myyneet heille ruokaa tai tarvikkeita.

Noahin mielestä ISIS on hengenvaarallinen terrorijärjestö, joka pian toimeenpanee omat sharia-lakinsa ja julmat rangaistuksensa.

Tässä ei ole kyse pelkästään yhden ääriliikkeen esiinmarssista, vaan sunnien vallankumouksesta Irakin shiapainotteista hallintoa vastaan

Um Mostafa

– Uskon, että ISIS haluaa pitää Mosulin vähän aikaa rauhallisena, jotta ihmisiä palaisi sinne ihmiskilviksi. ISIS pelkää, että Irakin armeija aloittaa massiiviset pommitukset, kuten Fallujassa.

"ISIS vapautti meidät"

Tiesululla tapaa kuitenkin ihmisiä, joilla on päinvastainen näkemys. Heidän mielestään ISIS on vapauttanut Mosulin.

– Kiitämme kaikkia, jotka osallistuivat Mosulin vapauttamiseen Irakin hallinnon ja armeijan terrorismista, sano Um Mostafa, joka aikoo palata Mosuliin, jossa on hänen mukaansa täysin turvallista.

Huhuja liikkuukin siitä, kuinka betoniporsaita on purettu kaupungissa, koska pommi-iskujen vaaraa ei enää ole. Viimeisen puolen vuoden aikana Mosulissa on räjähtänyt lähes päivittäin ja yleensä tekijöinä on ollut juuri jokin sunniääriliike.

– Tässä ei olekaan kyse pelkästään yhden ääriliikkeen esiinmarssista, vaan sunnien vallankumouksesta Irakin shiapainotteista hallintoa vastaan, Um Mostafa selittää.

Ja juuri sen takia Irakin tilanne enteilee jotain vielä pahempaa.

Antti Kuronen, Erbil, Irak
Yle Uutiset

Lue seuraavaksi