1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tuleva pääministeri Stubb: Olen talouspolitiikassa realisti

Stubb ei allekirjoita tulkintoja, joiden mukaan hän edustaa talouspolitiikassa varsin oikeistolaista linjaa. Hän on ollut esimerkiksi valmis luopumaan perintöverosta ja ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeudesta.

Alexander Stubb.
Millainen on Alexander Stubb?

Pääministeriksi nouseva kokoomuksen tuore puheenjohtaja Alexander Stubb soitti heti valintansa jälkeen muiden hallituspuolueiden puheenjohtajille ja puhui heidän kanssaan ensi viikon minihallitusneuvotteluista.

Stubb sanoi uskovansa, että neuvotteluista tulee myös valmista.

- Ilman muuta tulee, hän vakuutti valintansa jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Stubb toisti jälleen näkemyksensä siitä, että kehyksistä on pidettävä kiinni ja päätökset pitää panna toimeen nopeasti. Myös kokonaan uudet päätökset ovat myöhemmin mahdollisia.

- Jos on tarvetta lisäsopeutuksille, jos on tarvetta uusille rakenteellisille toimenpiteille, niin silloin me tulemme ne ottamaan, hän sanoi.

"Olen talouspolitiikassa realisti"

Stubbin on tulkittu edustavan talousnäkemyksissään varsin oikeistolaista linjaa. Hän on ollut esimerkiksi valmis luopumaan perintöverosta ja ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeudesta.

Stubb itse ei tätä linjatulkintaa allekirjoita. Hän sanoi, ettei usko talouspolitiikassa olevan yhtä selkeää kahtiajakoa kuin taloustieteen teoreettisessa maailmassa.

- Olen talouspolitiikassa omasta mielestäni realisti. Kannatan yrittäjyyttä ja kannatan verotuksen vähentämistä, Stubb linjasi.

Myöhemmin illalla Yle Uutisten haastattelussa Stubb sanoi, ettei esimerkiksi ay-jäsenmaksujen poistamista tulla missään tapauksessa käsittelemään minihallitusneuvotteluissa. Hän toppuutteli muutenkin aiemmin esittämiensä tavoitteiden toteuttamista.

- Ei näistä ole nyt aika keskustella. Niitä voidaan katsoa sitten seuraavan vaalikauden aikana ihan rauhassa ja maltilla.

Suomen Eurooppa-politiikan Stubb sanoi jatkuvan nykyisellään myös pääministerin vaihdoksen jälkeen. Hän korosti kannattavansa myös yhteistä eurooppalaista puolustusta, vaikka onkin liputtanut poikkeuksellisen avoimesti myös Nato-jäsenyyden puolesta. Stubb on sanonut, että Suomen pitäisi hakea Nato-jäsenyyttä jo seuraavalla hallituskaudella, mahdollisesti ilman kansanäänestystä.

- Me voimme yhtä aikaa kehittää eurooppalaista puolustusta ja käydä avointa keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä, hän sanoi.