1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Jänis voitti kilpikonnan

Vanhassa eläinsadussa hitaasti kiiruhtava kilpikonna voitti kilpajuoksussa ryntäilevän jäniksen. Tämä ei päde kokoomuksen puheenjohtajakisaan, kirjoittaa Pekka Ervasti näkökulmassaan.

Kuva: Lassi Seppälä / Yle

"Mun kykyni ymmärtää politiikka on täydellisesti romahtanut", huokaisi kokoomuksen veteraanikansanedustaja Ben Zyskowicz, kun Alexander Stubb tuuletti voittajana kokoomuksen puheenjohtajakisassa Lahden Sibeliustalolla.

Sama pätee koko kokoomuksen puolue-eliitin siihen osaan, joka ajoi elinkeinoministeri Jan Vapaavuorta Jyrki Kataisen seuraajaksi.

Pettynein oli tietysti Vapaavuori itse, jonka pitkäaikainen projekti puheenjohtajuus ja sen mukana seuraava pääministerin paikka on ollut. Pudottuaan nöyryyttävästi jatkosta jo ensimmäisellä äänestyskierroksella Vapaavuori otti hetken aikaa lukua seisaaltaan ja ajelehti pitkin kokoussalia näkemättä ja kuulematta mitään.

Vapaavuoren pettymyksen ymmärtää. Hän oli asemoinut itseään Kataisen seuraajaksi jo pitkään. Viime talvena elinkeinoministeri järjesti näyttävän Selkärankaseminaarin, johon oli kutsuttu koko suomalaisen elinkeinoelämän kerma pohtimaan talouden haasteita. Se oli pääministerillinen tilaisuus miehelle, joka pohjusti tietään myös kokoomuksen johtoon.

Kun Katainen keväällä ilmoitti erostaan, Vapaavuoren veturista ei enää löytynytkään uutta vaihdetta.

Vapaavuoren kampanjaa rakennettiin varhain ja hartaasti. Se eteni kuin juna – kuin höyryjuna. Hitaasti ja arvokkaasti. Liian hitaasti.

Kun Katainen sitten keväällä ilmoitti erostaan, Vapaavuoren veturista ei enää löytynytkään uutta vaihdetta, vaan juna puksutti entisellä verkkaisella vauhdilla kohti pääteasemaa.

Eurooppaministeri Alexander Stubb sen sijaan ampaisi liikkeelle vasta eurovaalien jälkeen. Äänikuninkuus niissä antoi Stubbille hirmuisen alkukiihdytyksen, eikä ehdokas itse tahtia hiljentänyt vaan painoi lisää hanaa. Kokoomuksen poliittinen Duracell-pupu soitti henkilökohtaisesti miltei jokaiselle puoluekokousedustajalle, twiittaili ja rakensi muutenkin kampanjaa, joka näkyi ja kuului. Heikkopäistä porvaria hirvitti, kun ministeritason jäbäleison vaati Nato-jäsenyyden nopeaa aktivoimista ja vaati ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistamista.

Vapaavuori puhui samaan aikaan vastuullisesta talouspolitiikasta – tylsän vakuuttavasti, pääministerimäisesti. Kampanja ei oikein koskaan noussut plaaniin. Kampanja luotti siihen, että kokoomuslaiset arvostavat ehdokkaan ammattitaitoa ja kokemusta tietäessään, että puheenjohtajasta tulee myös pääministeri.

Stubb ratsasti hurjalla kansansuosiolla ja sen antamalla lupauksella kokoomuksen seuraavasta vaalivoitosta ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Hän sai myös valtakunnallisen profiilinsa takia varmasti myös enemmän ääniä maakunnista kuin Stadin kovikseksi leimautunut Vapaavuori.

Tässä kilpailussa nopea sähköjänis päihitti hitaan kilpikonnan. Nopea söi hitaan.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimituksen päällikkö