1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Obama: Ilmastonmuutoksen kieltäjät vakava tulevaisuudenuhka

Presidentti ryöpytti erityisesti niitä poliitikkoja, jotka väistelevät puhumista ilmastonmuutoksesta sanoen, etteivät tiedä siitä tarpeeksi. Obama ihmetteli myös Yhdysvaltain kongressissa vallitsevaa halukkuutta kiistää tieteen tulokset.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Kuva: Oliver Douliery / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama arvostelee ankarasti henkilöitä, jotka kiistävät ilmastonmuutoksen. Californian yliopistolla lauantaina pitämässään puheessa Obama sanoi ilmastonmuutosskeptikoiden muodostavan "melko vakavan uhan meidän jokaisen tulevaisuudelle", kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Obama kertoi opiskelijoille alkukuusta tekemästään päätöksistä varata miljardi dollaria ilmastonmuutoksen aiheuttamien tuhojen korjaamiseen ja niiden ennakointiin. Hänen johdollaan Yhdysvalloissa on päätetty tiukentaa energialaitosten päästömääriä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Politiikanteossa juututaan usein pikkuasioihin, Obama totesi. Hänen mielestään Yhdysvalloissa pitäisi keskittyä hoitamaan isoja asioita, kuten ilmastonmuutoksen estämistä, huolimatta siitä, että Yhdysvaltain kongressissa ilmastoasiat kohtaavat vastustusta.

Obama jatkoi samasta aiheesta Anaheimin Angel-stadionille kokoontuneille kymmenille tuhansille ihmisille.

- Tämän päivän kongressi on täynnä ihmisiä, jotka itsepäisesti ja automaattisesti kiistävät ilmaston lämpenemistä koskevan tieteellisen todistusaineiston. He sanovat, että se on huijausta tai muoti-ilmiö, Obama kertoi.

Ankarimmat moitteet Obamalta saivat ne päättäjät, jotka väistävät ilmastonmuutoskysymykset vedoten puutteellisiin tietoihinsa sekä tiedotusvälineet, jotka eivät kerro asiasta. Obaman mielestä jopa ilmastonmuutoksen kiistävät ovat siinä mielessä parempia, että heillä on ainakin kanttia sanoa, mitä ajattelevat.

Presidentti vertasi ilmastonmuutoksen kuriinsaamista haasteeseen, jonka Yhdysvallat kohtasi 1960-luvulla valmistautuessaan kuumatkailuun. Tuolloinkin oli joukko ihmisiä, joiden mielestä avaruusmatkailu ei olisi järkevää.

- Mutta kukaan ei kiistänyt tieteen tuloksia! En muista kenenkään sanoneen, ettei kuu olisi siellä tai että se olisi tehty juustosta, Obama painotti.