1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Ekonomisti: Stubbin hallituksen ensi viikon neuvottelut äärimmäisen tärkeät

Alexander Stubbin hallitus ei pysty yksin pelastamaan Suomen taloutta, jos kansainväliset suhdanteet eivät käänny ylöspäin.

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm. Kuva: Yle

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm pitää ensi viikon minihallitusneuvotteluita äärimmäisen tärkeinä. Hän katsoo, että neuvotteluiden onnistuminen ja sekä soteuudistuksen että eläkeuudistuksen eteenpäin saaminen loisivat luottamusta päätöksentekokykyyn.

- Jos neuvottelut onnistuvat, kansainväliset luottoluokittajat saavat uskoa Suomen päätöksentekokykyyn, vaikka  kaksi tärkeintä ministeriä vaihtuu. Se olisi merkki, että Suomessa on vastuullisuutta, sanoo Holm.

Holmin mielestä tärkeintä on, että jo tehdyistä kehyspäätöksistä pidetään nyt kiinni.

- On tietysti mahdollista, että puolueet löytävät painopisteiden muutoksia raamien ja menokehysten sisällä. Se sopii ihan hyvin tähän eikä muuta suurta linjaa.

Suomi on kansainvälisen talouden armoilla

Vaikka hallitus päättäisi kertaluontoisesta elvytyksestä, Suomi on kuitenkin kansainvälisen talouskehityksen armoilla.

- Toivottavasti hallituksen kannalta kävisi niin, että kansainvälinen suhdanne vetäisi Suomea mukaan jo ensi syksynä ja viimeistään talvella ja siitä talouteen tulisi kasvua. Jos hallituksen toimet lisäksi helpottaisivat työllisyystilannetta ja toisivat ihmisille uskoa, että talous kääntyy,  sillä olisi positiivisia vaikutuksia.

- Jos kansainvälinen taloustilanne ei taas auta meitä ja esimerkiksi Venäjän ja Ukrainan kriisi pahenee, hallituksen toimenpiteillä ei pystytä suurta talouskuvaa kääntämään.

Surkeinta Holmin mielestä olisi, jos minihallitusneuvotteluissa ei löydetä yhteistä säveltä.

- Jos neuvotteluista ei tule mitään ja kesäloman viettoon lähdettäisiin huonolla fiiliksellä, uudistuksia olisi hankala saada syksyn aikana eteenpäin. Voisi tulla tunne, että jäädään vain odottelemaan vaaleja puoleksi vuodeksi. Ja sitten kun tulee vaalit, menee äkkiä toinen puoli vuotta. Kyllä päätöksiä täytyisi saada aikaan.