Ruotsin ensimmäinen naisarkkipiispa aloitti laumansa paimentamisen

Lundin piispa Antje Jackelén asetettiin arkkipiispaksi Uppsalan tuomiokirkossa. Ensimmäinen naisarkkipiispa on joutunut valintansa jälkeen nettivihan kohteeksi.

Ulkomaat
Lundin piispana toiminut Antje Jackelén asetetaan arkkipiispaksi Uppsalan tuomiokirkossa.
Lundin piispana toiminut Antje Jackelén asetettiin arkkipiispaksi Uppsalan tuomiokirkossa 15. kesäkuuta.Pontus Lundahl / TT / AFP / Lehtikuva

Nainen on noussut ensimmäisen kerran Ruotsin evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispaksi. Lundin piispana toiminut Antje Jackelén asetettiin arkkipiispaksi Uppsalan tuomiokirkossa tänään sunnuntaina järjestetyssä juhlamessussa, johon osallistui myös kuningas Kaarle XVI Kustaa.

59-vuotias Antje Jackelén toimi Lundin piispana vuodesta 2007 lähtien. Saksassa syntynyt ja kasvanut, mutta Ruotsissa pappiskoulutuksen saanut Jackelén vihittiin papiksi vuonna 1980.

Jackelén sai lokakussa pidetyssä arkkipiispanvaalissa yli puolet äänistä. Ensimmäisen naisen tie arkkipiispaksi oli pitkä, sillä pappisvirka avattiin Ruotsissa naisille jo vuonna 1958, ensimmäinen naispappi vihittiin 1960 ja ensimmäinen naispiispa Christina Odenberg vihittiin vuonna 1997.

– Jo oli aikakin, sanoi eläkkeelle nyt jäänyt edellinen arkkipiispa Anders Wejryd.

Suomessa nainen on voitu vihkiä papiksi vasta vuodesta 1988 alkaen. Irja Askola vihittiin Suomen ensimmäiseksi naispiispaksi vuonna 2010.

Kaikkia Jackelénin valinta ei ole miellyttänyt. Hän on saanut tappouhkauksia ja häntä on haukuttu varsinkin maahanmuuttajavastaisilla keskustelupalstoilla. Syynä tähän on muun muassa se, että Antje Jackelén on puhunut uskonnollisen suvaitsevaisuuden puolesta.