Yle Irakissa: Kurdiministeri varoittaa täysimittaisesta sisällissodasta

Kirkuk on koko Irakin lupaavimpia öljyalueita, ja siksi Irakin keskushallinto ja kurdiviranomaiset ovat vääntäneet siitä kättä vuosikausia.

Ulkomaat
Kurdien Peshmerga-armeijan joukot varmistavat asemiaan.
Kurdien Peshmerga-armeijan joukot varmistivat asemiaan Kirkukissa 12. kesäkuuta.Khalil Al-A'nei / EPA

Irak voi olla ajautumassa täysimittaiseen sisällissotaan, sanoo Kirkukin alueen turvallisuusministeri Ahmed al Askari Yle Uutisille. Hänen mukaansa Irakissa on meneillään sunnimuslimien kapina, ei pelkästään yhden jihadistiliikkeen hyökkäys.

Alkuviikon tapahtumat mullistivat öljyrikkaan Kirkukin, joka sijaitsee Pohjois-Irakissa autonomisen kurdialueen eteläpuolella. Vielä viikko sitten alue oli Bagdadin hallinnassa, yhteistyössä kurdiviranomaisten kanssa, nyt tilanne on keikahtanut päälaelleen. – Irakin armeija yritti taistella sunnijihadisteja vastaan, mutta he pötkivät pakoon, sanoo Ahmed Al Askari, joka on upseeri kurdien Peshmerga-armeijassa.

Hän on silminnähden ylpeä. Kirkuk on koko Irakin lupaavimpia öljyalueita, ja siksi Irakin keskushallinto ja kurdiviranomaiset ovat vääntäneet siitä kättä vuosikausia. Käydessäni täällä viime syksynä Irakin armeija oli läsnä kaikkialla. Silloin Kirkukin maakunnassa oli terrori-iskuja päivittäin. Paikalliset väittävät, että Irakin armeijassa oli tahoja, jotka päästivät jihadisteja alueelle. – Olen tyytyväinen siihen, että kurdiarmeija kontrolloivat Kirkukia. Nyt täällä on paljon turvallisempaa, sanoo kauppias Renas Anwar Salih.

Salih sanoo tukevansa kurdiviranomaisia sataprosenttisesti vaikka on arabi.

Rensar Anwar Salih.
Rensar Anwar Salih.Yle

Viime syksyyn nähden tämä on suuri muutos. Silloin monet arabit suhtautuivat epäluuloisesti kurdiviranomaisiin.

– Mieliala muuttui, kun näimme miten tehoton Irakin armeija on. Irakin armeija käytti myös väkivaltaa hajoittaessaan sunnimielenosoituksen täällä, kertoo Rensar Anwar Salih.

Lottovoitto kurdeille

Ajamme Kurdien paikallisen valtapuolueen PUK:n tiukasti vartioituun päämajaan. Kirkukissa kaikkia tärkeitä rakennuksia ympäröivät betonimuurit, jotka ovat perua USA:n armeijan ajoilta.

Irakin armeija romahti, miten se voisi palata tänne?

Kirkukin turvallisuusministeri Ahmed al Askari vahvistaa, että Irakin maakunnassa ei enää ole Irakin armeijan sotilaita. Pelkästään paikallispoliisi, joka on Bagdadin alaisuudessa, jatkaa toimintaansa. – Irakin armeija romahti, miten se voisi palata tänne? vastaa turvallisuusministeri, kun kysyn häneltä, aikovatko kurdit päästää Irakin armeijan takaisin tänne tulevaisuudessa.

Kirkukin turvallisuusministeri Ahmed al Askari.
Kirkukin turvallisuusministeri Ahmed al Askari.Yle

Ahmed al Askari ei sano sitä suoraan, mutta rivien välistä sanoma on selvä. Kirkuk on ja pysyy autonomisen kurdialueen osana. Unelma itsenäisestä kurdivaltiosta on ottanut aimo harppauksen.– Tietysti teemme yhteistyötä Bagdadin kanssa. Siellä yritetään muodostaa hallitus, mutta kuka tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan, hän muotoilee kysyessäni itsenäisyydestä.Ahmed al Askari on hyvin selkeä, kun hän sanoo, että tässä ei ole kyse pelkästään jihadistien hyökkäyksestä vaan sunnien kapinasta Irakin hallintoa ja etenkin pääministeri Nuri al Malikia vastaan. Hän sanoo suoraan, että monet Irakin armeijan upseereista ovat lojaaleja Baath-puolueelle, joka on peruja Saddam Husseinin ajoilta.– Ehkä Irakin hallinto onnistuu saamaan Mosulin takaisin, ehkä ei. Yksi varteenotettava mahdollisuus on kuitenkin täysimittainen sisällissota. Siinä tapauksessa kurdiarmeijan ainoa tehtävä on suojata kurdialueita, turvallisuusministeri toteaa.

Turvallisuustilanne kohentunut

Kirkukin kaduilla voin nähdä, että turvallisuustilanne on huomattavasti kohentunut viime syksystä, jolloin kävin täällä. Silloin maakunnassa räjähti autompommeja päivittäin. Toinen suuri muutos jonka havaitsin, olivat sotilaat kurdien PUK-puolueen päämajassa. He olivat selkeästi juhlatunnelmissa. Enää heidän ei tarvitse mukautua Irakin armeijan käskyihin.