Tutkijat ovat kehittäneet superbanaanin – ratkaisu A-vitamiinin puutokseen?

Australialaiset tutkijat ovat kehittäneet superbanaanin, johon on lisätty alfa- ja betakaroteenia. He toivovat, että sitä aletaan viljellä Ugandassa vuonna 2020.

Uutta superbanaania aletaan syödä koemielessä, australialaiset tutkijat kertovat. He ovat kehittäneet geenimuunnellun banaanin, johon on lisätty alfa- ja betakaroteenia. Ne muuntuvat ihmisten kehossa A-vitamiiniksi. Tavoitteena on nostaa veren A-vitamiinipitoisuuksia.

A-vitamiinin puute tappaa jopa 700 000 ja sokeuttaa 300 000 lasta maailmassa vuosittain. Geenimuunneltuja superbanaaneja on tarkoitus alkaa viljellä Ugandassa vuonna 2020, mutta samaa tekniikkaa voisi käyttää myös Ruandassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Keniassa ja Tansaniassa.

– Annamme köyhille maanviljelijöille ja kotitarveviljelijöille mahdollisuuden viljellä ravintoarvoiltaan hyvää ruokaa, projektinvetäjä professori James Dale Queenslandin teknologian yliopistosta sanoo.

– Tiedämme, että tieteemme on korkeatasoista.

Ruokabanaanit ovat tärkeää perusruokaa Afrikan ylängöillä ja Itä-Afrikassa. Niiden hivenainearvot, etenkin A-vitamiini- ja rauta-arvot, ovat kuitenkin heikkoja.

Geenimuunnellun superbanaanin ulkonäkö vastaa ruokabanaania, mutta sen hedelmäliha on oranssisempaa kuin tavallisen keittobanaanin. Australialaisten tutkijoiden geenimuuntelemat banaanit lähetetään nyt Yhdysvaltoihin, missä koehenkilöt syövät niitä kuusi viikkoa, samalla kun heidän verensä A-vitamiinipitoisuuksia tarkkaillaan.