Miljoona euroa ja monta mahdollisuutta – "Tämä reissu tietää töitä"

Kainuu Helsingissä - tapahtuma nosti päätöspäivänään tyytyväisen hymyn monen kainuulaisen yrittäjän kasvoille. Valtava etukäteen ja paikan päällä tehty työ sai arvoisensa lopputuloksen, sillä torivieraat kiittelivät kilpaa kainuulaisia ihmisiä ja tuotteita. Senaatintorille tehdyn kolmen päivän täsmäiskun uskotaan näkyvän jatkossakin.

Kotimaa
Puunveistäjä Hannu Kyllösen näyttävät työt vetävät katselijoita.
Sini Salmirinne / Yle

Kainuulaisyrittäjät tienasivat yhteensä arviolta miljoona euroa viikonloppuna, Senaatintorin Kainuu Helsingissä -tapahtumassa. Erityisesti leipomoyrittäjät joutuivat myymään ei-oota tuotteiden täydennyskuljetuksista huolimatta.

Moni yrittäjä tähtäsi torikaupan menestyksen lisäksi tulevaisuuden mahdollisuuksiin, ja vaikuttaa, että kainuulaisten Helsingin-retki tulee poikimaan töitä myös tulevaisuuteen.

– Tämä reissu tietää töitä, kyllä minä tiesin sen jo etukäteen. Tulos on hyvä, olen tyytyyväinen. Paljon on mennyt halpoja ja yllättävän paljon myös kalliimpia tuotteita, summaa kuhmolainen pölkynveistäjä Hannu Kyllönen.

– Jos kaikki täällä solmitut yhteistyökuviot saadaan sujumaan, niin tulos tulee olemaan huippuhyvä, Kyllönen jatkaa.

Sotkamolainen Leila Viitala järjestelee käsitöitään myyntikojussaan.
Sini Salmirinne / Yle

Käsitöitään Senaatintorilla myynyt Leila Viitala oli mukana myös edellisessä kainuulaisten Helsinkiin tekemässä vierailussa. Vuoden 1994 tapahtuma oli hänen mielestään tunnelmaltaan ainutlaatuinen ja samaan päästiin hänen mielestään tälläkin kertaa.

– Hyvän hengen aistii. Päällimmäinen tunne on, että me olemme nyt Helsingissä.

Viitala on myös tyytyväinen käsitöidensä menekkiin.

– Vaikka tuntuu, että nyt eletään tätä tietokoneaikaa, niin silti on olemassa tilaus käsityölle ja ihmisläheisille arvoille. Perjantaina satoi vettä, silloin kauppa kävi hyvin. Lauantaina tuuli valtavasti, sekään ei haitannut. Tämä viimeinen päivä, sunnuntai oli myynnin suhteen ihan yliveto.

Kainuulaisen torin ruokatorilla tekevät kauppansa muun muassa kyytönjuustopihvit ja vuokattilainen kuohuviini.
Sini Salmirinne / Yle

Sotkamolaisen Vuokatin Viinitilan Nils ja Niclas Colliander summaavat Senaatintorilla työskentelyä positiivisessa hengessä. Isä ja poika ovat erittäin tyytyväisiä.

– Perjantaina käyntiin laitettu koneisto on ollut hyvässä iskussa koko ajan. Sanoisin, että kyytönjuustoannoksia on myyty tuhat.

Kehuttujen tuotteiden jälkimaininkia odotellaan myös Vuokatin Viinitilalla toiveikkaina.

– Emme ole koskaan päässeet esittelemään ja maistattamaan valmistamiamme tuotteita näin isoille ihmismäärille, sanoo Niclas Colliander.

– Useat ravintolat ovat olleet hyvin kiinnostuneita tislatusta pontikastamme, siidereistämme ja limonadeistamme.