1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija Stubbin valinnasta: Parikymmentä vuotta sitten tuskin olisi mennyt näin

Politiikan tutkija Vesa Vareksen mukaan on liian aikaista arvioida, onko kokoomus Stubbin myötä siirtymässä poliittisesti enemmän oikealle. Vares uskoo, että tämän viikon minihallitusneuvotteluiden myötä löydetään sellainen sopu, jolla ennenaikaiset vaalit vältetään.

Vesa Vares.
Stubbin työsarkaa arvioi aamu-tv:ssä politiikan tutkija Vesa Vares.

Sosiaalisessa mediassa aktiivisen ja epämuodollisesta tyylistään tunnetun Alexander Stubbin valinta kokoomuksen puheenjohtajaksi kertoo politiikan tutkija Vesa Vareksen mukaan poliittisen kulttuurin muuttumisesta.

– 10-20 vuotta sitten tällainen vaali ei olisi varmaankaan vielä näin päättynyt, Vares arvioi maanantaina Ylen aamu-tv:ssä.

Stubbin erilaisesta otteesta kertoo viime viikonlopun puoluekokouksessa pidetyn poliittisen linjapuheen päättäminen puhelimella otettuun omakuvaan eli selfieen.

– Se ei olisi (aiemmin) ollut kokousväen silmin asenteellisestikaan mahdollista.

Tämänkertaisessa puheenjohtajakisassa ehdokkaat edustivat erilaisia poliittisia linjoja, joilla kaikilla on puolueessa kannattajansa. Stubbista kokoomuksen arvoliberaali siipi sai ehdokkaan, jolla oli takanaan myös suuri kansansuosio, Vares sanoo.

Talouspoliittinen linja vielä arvoitus

Avointa Nato-myönteisyyttä ja muutamaa talouspoliittista kannanottoa on Vareksen mukaan pidetty merkkinä siitä, että kokoomus olisi Stubbin myötä ottamassa askelta oikealle. Kysymys ei kuitenkaan ole yksiselitteinen.

- Stubb on vielä talouspolitiikan osalta aika kirjoittamaton lehti. On liian aikaista sanoa, kuinka talousoikeistolainen hän on.

- Voiko olettaa, että jos henkilö olisi hyvin oikeistolainen, niin 150 000 suomalaista äänestäisi häntä eurovaaleissa, Vares pohdiskeli.

Kokoomuksen puheenjohtajan ja sen myötä pääministerin vaihtumisen vuoksi tällä viikolla ovat edessä minihallitusneuvottelut. Vares uskoo, että neuvotteluissa löydetään sopu ja hallitus pysyy kasassa ensi kevään vaaleihin asti.

– Ei ole tarpeeksi monien intresseissä, että tulisi ennenaikaiset vaalit.