1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Buddhalaiset polttivat muslimien kiinteistöjä Sri Lankassa – ulkonaliikkumiskielto voimassa

Levottomuudet alkoivat sunnuntaina, kun buddhalaiset osoittivat mieltään musliminuorten ja buddhalaisen munkin välistä liikenneriitaa vastaan. Muslimien sanotaan heitelleen kivillä mielenosoittajia, mikä sai buddhalaiset raivostumaan.

Yhteenoton jälkiä turistien suosimassa Alutgaman kylässä 16. kesäkuuta. Kuva: Ishara S. Kodikara / AFP

Sri Lankan poliisi on määrännyt ulkonaliikkumiskiellon suositulle turistialueelle sen jälkeen, kun buddhalainen joukkio sytytti muslimien koteja ja kauppoja tuleen.

Sri Lankan oikeusministeri Rauf Hakeemin mukaan levottomuuksissa on kuollut kolme ja loukkaantunut ainakin 78 ihmistä. Osa loukkaantuneista on poliiseja.

Paikallisten viranomaisten mukaan ulkonaliikkumiskielto on voimassa toista yötä Alutgaman ja Beruwalan kylissä, jotka sijaitsevat noin 60 kilometriä etelään maan pääkaupunki Colombosta. Molemmat kylät ovat ulkomaalaisten turistien suosimia rantakohteita.

Muslimien mukaan poliisi epäonnistui suojelemaan heitä Buddhist Forcelta eli BBS -ääriliikkeeltä.

Liikenneriita johti rähinään

Levottomuudet alkoivat sunnuntaina, kun BBS kokosi väkijoukon osoittamaan mieltään torstaina sattunutta musliminuorten ja buddhalaisen munkin välistä liikenneriitaa vastaan. Muslimien sanotaan heitelleen kivillä mielenosoittajia, mikä sai buddhalaiset raivostumaan.

BBS:n jäsenet sytyttivät kostoksi muslimien kauppoja ja koteja tuleen sunnuntai-iltana. Poliisi ampui rettelöitsijöiden päälle kyynelkaasua ja määräsi alueelle ulkonaliikkumiskiellon.

Sri Lankan 20 miljoonaisesta väestöstä noin 10 prosenttia on muslimeita. Buddhalaisten nationalistiryhmien mielestä maan uskonnollisilla vähemmistöillä on liikaa poliittista ja taloudellista vaikutusvaltaa.