Ukraina ei maksanut kaasulaskuaan – Gazprom ottaa etumaksun käyttöön

Venäjän asettama takaraja Ukrainan kaasuvelan maksamiselle ylittyi maanantaina kello 9 Suomen aikaa.

Gazpromin pääkonttori Moskovassa. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Ukraina ei maksanut Gazpromin vaatimaa noin 1,44 miljardin euron maakaasulaskuaan Venäjän asettamaan takarajaan mennessä. Takaraja ylittyi maanantaina kello 9 Suomen aikaa.

Venäjän valtion energiayhtiö Gazpromin karhuama summa on vajaa puolet Ukrainan kokonaiskaasuvelasta. Yhteensä Ukraina on velkaa kaasusta noin 4,5 miljardia dollaria eli noin 3,3 miljardia euroa.

Gazpromin mukaan Ukrainan valtion Naftogaz ei maksanut myöskään kesäkuussa ostamaansa kaasua. Gazpromin mukaan Ukrainan pitää tästä lähtien maksaa tilaamastaan maakaasusta etukäteen.

– Tästä päivästä lähtien Ukraina saa Venäjältä vain kaasua, jonka se on maksanut, Gazprom ilmoitti.

EU:n energiakomissaari Günther Oettinger ilmoitti maanantaina, että hän yrittää järjestää uusia neuvotteluja kaasukiistan ratkaisemiseksi.

Gazprom kiristi kaasuhanoja

Uutistoimistojen mukaan Venäjä on haastanut Ukrainan välimiesoikeuteen Tukholmassa. Venäjä yrittää periä Ukrainalta kaasuvelkoja välimiesmenettelyn avulla.

Nimettömänä esiintyvä Gazpromin edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille, että Gazprom on toteuttanut uhkauksensa ja vähentänyt kaasun toimittamista Ukrainaan.

Yhtiö kuitenkin jatkaa kaasun toimittamista eurooppalaisille kuluttajille. Gazpromin mukaan Naftogazin on syytä varmistaa, että kaasu pääsee perille Eurooppaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ukrainalla on tällä hetkellä varastossa 12 miljardia kuutiometriä kaasua. Sen pitäisi pehmentää Venäjän tekemien kaasutoimitusten leikkausten vaikutusta Euroopassa.

Noin 15 prosenttia Euroopan maakaasusta tulee Venäjältä Ukrainan kautta.