Täpläravusta löydetty uusi tauti – syynä kannan muutoksiin?

Itä-Suomen yliopiston biologian laitoksen tutkijat ovat löytäneet uuden täplärapunaaraita vaivaavan taudin. Tauti syö naaraiden pyrstöjalat.

Kotimaa
Täplärapuja.
Jussi Lindroos / Yle

Itä-Suomen yliopiston biologian laitoksen tutkijat ovat löytäneet uuden täplärapunaaraita vaivaavan taudin. Pyrstöjalkatauti syö naaraiden pyrstöjalat, heikentää lisääntymistä ja voi lisätä emorapujen kuolevuutta.

Rapukannan taantumiset ja äkilliset romahdukset voivat osin selittyä tutkimuksissa havaitulla pyrstöjalkataudilla. Tautia on havaittu jo muutaman vuoden koeravustuksissa sekä Suomessa että Ruotsissa.

Havaitut täpläravun luonnonkantojen taantumiset ja niiden heikko toipuminen romahduksista ja taantumisista on osittain pyrstöjalkataudin aiheuttamaa.

Japo Jussila

Tautia on tutkittu tarkemmin pari vuotta ja tutkimukset osoittavat, että rapuruton heikentämät naaraat voivat sairastua pyrstöjalkatautiin. Pyrstöjalkoja syö ja taudin oireet aiheuttaa Furasium-suvun sieni. Rapunaaras käyttää pyrstöjalkoja hedelmöittyneen mädin kiinnittämiseen pyrstön alle hautomisen ajaksi. Usean pyrstöjalan puuttuminen voi estää lisääntymisen.

– Tauti on yksi lisä surulliseen tarinaan vieraan rapulajin kotiuttamisesta Eurooppaan ja pohjoismaihin. Havaitut täpläravun luonnonkantojen taantumiset ja niiden heikko toipuminen romahduksista ja taantumisista on osittain pyrstöjalkataudin aiheuttamaa, tutkija Japo Jussila sanoo.

Tautia on havaittu toistaiseksi Saimaalla, Säkylän Pyhäjärvellä, Tampereen Pyhäjärvellä ja Päijänteellä. Täplärapu on haluttu rajoittaa eteläiseen Suomeen. Luvattomia istutuksia tehdään yhä täplärapualueen ulkopuolelle.