1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Junissa kuuluu nyt uusi ääni

Tästä maanantaista lähtien VR:n lähi- ja kaukoliikenteen junien kuulutukset kaikuvat uudella äänellä. Ääni kuuluu Reidar Waseniukselle, jonka urakkaan kuului vajaan kolmentuhannen kuulutuspätkän lukeminen.

Kuva: Yle

Tästä maanantaista lähtien VR:n lähi- ja kaukoliikenteen junissa ympäri Suomen kuulutukset kaikuvat uudella äänellä. Entisen naiskuuluttajan tilalle on vaihtunut miesääni.

Pasilan asemalla junaa vaihtanut naismatkustaja analysoi maanantaiaamuna tuoreeltaan uutta kuulutusääntä.

- Oli huomattavan pehmoinen. Sen takia ajattelen, että jos on enemmän meteliä, mahtaakohan kuulua.

Kuulutukset saivat kuitenkin Pasilan asemalla hyväksynnän.

- Ääni oli kaunis.

Moni kuulutus koostuu palasista

Junien uusi kuulutusääni kuuluu Reidar Waseniukselle, joka on toiminut muun muassa koulutuksen ja viestinnän tehtävissä. Kaikkien kuulutusten uusiminen oli kuukauden kestänyt iso urakka. Erillisiä tekstinpätkiä oli Waseniuksen luettavina vajaat kolmetuhatta.

- Lyhimmät ovat esimerkiksi Ii, Lahti, viisi tai muuta tällaista. Pisimmillään ne ovat kolmen tai neljän rivin kuulutuksia.

Kuulutuksia kuullaan päivittäin yli tuhannessa matkustajajunassa ympäri Suomea, ja siksi myös erilaista tiedotettavaa on runsain mitoin. Reidar Waseniuksen mukaan monet kuulutuksista koostuvat erillisistä paloista. Esimerkiksi kuulutus "Intercity-juna Tampereelle lähtee raiteelta viisi" muodostuu viidestä eri palasesta.

- Nämä kaikki eri osaset ovat tallennettuina tietokoneen muistiin niin, että ne on luettu ihan eri vuorokaudenaikoina, ihan eri viikonpäivinä, ehkä muutamankin viikon välein. Haaste tuleekin juuri siinä, että luetun tekstin pitää olla äärettömän tasalaatuista, jotta tekstit voivat kaikin kuviteltavin tavoin olla sovitettavissa yhteen kuin iso palapeli.

Vaikeimpia kuulutuksia olivat Waseniuksen mielestä pitkät englanninkieliset pätkät, kun suomea, ruotsia ja englantia piti äänittää peräjälkeen. Waseniuksen oma suosikkikuulutus on lyhyt ja ytimekäs.

-Ii on kyllä oikein hyvä paikka ja ihanan lyhyt, napakka nimi. Minulla on siellä sukulaisia aikoinaan asunutkin, Wasenius toteaa.

Kuuntele VR:n uutta kuulutusääntä tästä (siirryt toiseen palveluun)