Ilkikuriset yövieraat heittävät uimarantojen penkit jokeen

Hyvä uimaranta ei kaipaa erityisiä lepotuoleja, sillä tunnelma ja hyvä sijainti ovat tärkeimpiä houkuttimia. Ilkikuriset vieraat antavat penkeille kyytiä yö aikaan.

Kuva: YLE / Markku Lähdetluoma

Kajaanin Kesäniemen uimaranta on useana kesänä joutunut tihutöiden uhriksi. Ilkikuriset vieraat saapuvat yöllä ja rikkovat paikkoja. Jäätelökioskia pitävä Saara Mäkäräinen uskoo, että valitettavasti kuluvanakin vuonna ilkivalta palaa Kesäniemeen. Tuolit pitää joka ilta viedä sisälle, koska taivas alle jätetyt tavarat saavat kyytiä.

- Kerran unohdin yhden tuolin ulos, ja se oli seuraavana aamuna Kajaanin joessa, Mäkäräinen kertoo.

Mäkäräisen mukaan valvontakamerat ovat rauhoittaneet ilkivallan tekijöitä jonkin verran.

- Kyllä sillä on aina merkitystä, kun isoveli valvoo. Kameroita voisi olla enemmänkin, sillä rannalla on paljon kulmia, joihin kamerat eivät yllä, Mäkäräinen lisää.

Saara Mäkäräinen on viihtynyt Kajaanin Kesäniemen kahvion työntekijänä jo vuodesta 2010. Vain yksi kesä on mennyt muissa töissä. Kuva: Jarkko Remahl

Aurinkotuolit ei takaa onnistunutta rantapäivää

Kajaanin keskustan tuntumassa sijaitseva uimaranta Kesäniemi on kaupunkilaisille mieluisa paikka öisestä ilkivallasta huolimatta. Kajaanin kaupunki on harkinnut järjestävänsä rannalle aurinkotuoleja parantaakseen rannan viihtyisyyttä entisestään. Mäkäräinen uskoo, että tuolit vaikuttavat viihtyisyyteen positiivisesti, mutta lepotuolit eivät ole ratkaiseva asia.

- Uskon, että ihmiset eivät kuitenkaan valitse rantaa välttämättä aurinkotuolien vuoksi, koska onhan täällä muitakin paikkoja istua ja ottaa aurinkoa. Tuossa on tuota lääniä.

Saara Mäkäräinen on työskennellyt kesäkahviossa useana vuonna. Kesätyöntekijälle kuitenkin riittää kahdeksan tuntia päivässä Kesäniemen aurinkoa.

- Työpäivän jälkeen en tätä rantaa enää katsele. Jos en olisi töissä ja kävisin paljon rannalla, niin kyllä tulisi täällä käytyä.