Törkeää kielenkäyttöä jalkapallojuniorien vanhemmilta: "Aja ohi vaan, ei se läski kerkeä perään!"

Jalkapalloa pelaavien lasten vanhemmat ovat sortuneet hyvin asiattomaan käytökseen Kaakkois-Suomessa. Jalkapalloliiton kurinpitovaliokunta on saanut kauden aikana käsittelyynsä jo useita tapauksia, joissa vanhempien käytös on nostettu esiin.

urheilu
jalkapallo pelikentällä
Anssi Leppänen / Yle

Aikuisten kielenkäyttö lasten jalkapallo-otteluissa on "lähtenyt lapasesta" Palloliiton piirijohtaja Veijo Vainikan mielestä. Suomen Palloliiton Kaakkois-Suomen piirin kurinpitovaliokunta on käsitellyt kevään ja alkukesän aikana useita erotuomariraportteja ja joukkueiden selvityspyyntöjä, joiden aiheena on aikuisten sopimaton käytös ja kielenkäyttö otteluiden aikana.

Kyseiset ottelut pelattiin Kymenlaaksossa ja pelaajat olivat 12- ja 15-vuotiaita.

Yksittäisissä tapauksissa huutelu kuitenkin lähtee lapasesta eikä keskitytä enää siihen itse otteluun, vaan ruvetaan huutelemaan asiattomia aikuisten kesken.

Veijo Vainikka

Palloliiton kurinpitovaliokunta on saanut vastineita käsittelyssä olleiden tapausten osapuolilta. Tapauksia ei kuitenkaan pystytä ratkaisemaan, sillä tilanteissa on sana sanaa vastaan eikä puolueetonta kannanottoa ole.

Vainikka kirjoitti perjantaina avoimen kirjeen jalkapalloa pelaavien lasten ja nuorten vanhemmille. Kyseinen kirje on levinnyt muun muassa Facebookissa kulovalkean tavoin. Ratkaisujen puute inspiroi Vainikan kirjoittamaan kirjeen hetken mielijohteesta.

– Vanhempien käytös on yleisesti parantunut. Yksittäisissä tapauksissa huutelu kuitenkin lähtee lapasesta eikä keskitytä enää siihen itse otteluun, vaan ruvetaan huutelemaan asiattomia aikuisten kesken, Vainikka kertoo.

Myös kentällä pelaaville lapsille huudellaan.

Palloliiton Kaakkois-Suomen piirin piirijohtaja Veijo Vainikka
Palloliiton piirijohtaja Veijo Vainikka paheksuu vanhempien käytöstä kenttien laidoilla.YLE Etelä-Karjala

– Jos siellä on joku tukevampi niin huudetaan, että aja ohi vaan, ei se läski kerkeä perään, Vainikka toteaa.

Vainikka ei halua yksilöidä tarkemmin, mistä seuroista tai joukkueista on kyse.

Vainikan kirjoittamasta kirjeestä selviää, että nimittely ja huutaminen on kohdistunut paitsi vastapuolen pelaajiin ja heidän vanhempiinsa, myös tuomareihin ja yleisöön. Kirjeessään Vainikka kehottaa vanhempia myös miettimään, miltä samanlainen käytös heistä itsestään tuntuisi.