Tutkija: Stubbin kannat voivat tuoda Nato-vaalit

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen arvioi kokoomuksen uuden puheenjohtajan Alexander Stubbin pyrkineen ministerikausillaan rakentavaan suhteeseen Venäjään. Hän pitää isona kysymyksenä sitä, kuinka voimakkaasti ja millä tavalla Stubb aikoo ajaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Kotimaa
Alexander Stubb pitää linjapuhetta.
Kokoomuksen tuore puheenjohtaja Alexander Stubb piti linjapuheensa puoluekokouksessa Lahdessa sunnuntaina.Jussi Nukari / Lehtikuva

Ensi kevään eduskuntavaaleista saattaa tulla Nato-vaalit, Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen arvioi.

Nato-vaalit voivat olla edessä, mikäli kokoomuksen uusi puheenjohtaja Alexander Stubb nousee pääministeriksi ja lähtee voimakkaasti edistämään Nato-jäsenyyttä. Stubb on avoimesti sanonut olevansa Naton kannalla.

– Liittyykö siihen sellainen ajatus, että Natoon voidaan lähteä ohi kansanäänestyksen. Jos näin on, se tarkoittaa sitä, että seuraavat vaalit tulevat olemaan Nato-vaalit, Kivinen sanoo.

– Jos ei päästä äänestämään ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruskysymyksestä kansanäänestyksessä, niin silloin siitä äänestetään seuraavissa vaaleissa, hän perustelee.

Ulkoministerinä "hätäisiä lausuntoja"

Stubb toimi Suomen ulkoministerinä vuosina 2008-2011. Hänen kaudelleen osui elokuussa 2008 Georgian sota, jonka aikaisia lausuntoja Kivinen kuvailee hätäisiksi. Stubb sanoi tuolloin (siirryt toiseen palveluun), että sodan alkamisesta "tuli uuden maailmanpolitiikan synkkä merkkipäivä".

– Sen jälkeen hän kyllä pyrki selvästi rakentavaan suhteeseen Venäjään, Kivinen huomauttaa.

Hän uskoo Stubbin ymmärtävän Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeritaustansa kautta hyvin Suomen Venäjä-suhteiden ristiriidan, jossa EU:n linja ja kahdenväliset suhteet etenkin kaupan alalla voivat aiheuttaa jännitteitä.

– Se on yleiseurooppalainen ristiriita, ja se tulee Stubbille hyvin konkreettisesti eteen ihan heti tässä ja nyt.