Suomalaisteknologia vie geeniterapiaa eteenpäin – kehitteillä vasta-aineita syövälle

Tamperelaisen FIT Biotechin ja belgialaisen Leuvenin yliopiston tutkimusyhteistyö alkaa tuottaa hedelmää. Kumppanit uskovat, että syövän vasta-aineiden tuottaminen geeniterapialla toisi vaihtoehdon taudin nykyhoidolle.

Kotimaa

Biotekniikka-alan yrityksen FIT Biotechin ja Leuvenin yliopiston tutkimusyhteistyön ensimmäisessä vaiheessa tavoitteena on tuottaa syövän vasta-aineita geeniterapialla.

– Geeniterapia on ollut tavoitteena pidempään. Sitä ei ole kuitenkaan pystytty toteuttamaan, kun ei ole ollut teknologiaa, jolla olisi voitu saavuttaa samanlaisia tai parempia tuloksia kuin antamalla valmiita vasta-aineita, joilla yleensä hoidetaan syöpää tai reumasairauksia, kertoo FIT Biotechin toimitusjohtaja Kalevi Reijonen.

Tällaista teknologiaa on kuitenkin onnistuttu kehittämään Tampereella.

FIT Biotech on patentoinut Gene Transport Unit eli GTU-teknologian, jota on tähän mennessä käytetty DNA-pohjaisten rokotteiden kehittämisessä, kuten hoitavassa HIV-rokotteessa.

Reijosen mukaan yhteistyö Leuvenin yliopiston kanssa laajentaa teknologin käyttöä uusille urille. Tulokset geeniterapialla tuotetuista syövän vasta-aineista ovat lupaavia, vakuuttavat sekä yritys että yliopisto.

Reijosen mukaan ensimmäistä kertaa on voitu osoittaa, että kyseisellä teknologialla saadaan aikaan vaikutus, joka kestää riittävän pitkään ja jonka pitoisuus on riittävän korkea. Aluksi tutkimusta on tehty merkkivalkuaisaineen avulla.

– Tutkimukset tehdään aina sillä tavalla, että ensin käytetään merkkiaineita ennen kuin tutkitaan varsinaisia vasta-aineita, Reijonen selventää.

Seuraavaksi yhteistyökumppanit siirtyvät itse vasta-aineiden tutkimiseen. Ratkaisevia tuloksia odotetaan lähikuukausina.

Geeniterapiassa ei varsinaisesti kosketa perimään

Vasta-aineen tuottaminen geeniterapialla tarkoittaa sitä, että teknologiaan, joka on puhdasta DNA:ta, viedään tiettyjä geenejä eli perimätekijöitä.

– Ne ohjaavat elimistössä luonnollisella tavalla tietyn valkuaisaineen syntyä, joka tässä tapauksessa on tavoiteltu vasta-aine. Me emme vie mitään perimään, eikä siihen kosketa. Vaikutus säilyy tietyn aikaa, ehkä kolme kuukautta tai pidempään, sen jälkeen se menee pois. Varsinaisesti perimään ei millään tavalla kosketa, Kalevi Reijonen rauhoittelee.

Nämä tulokset ovat antaneet meille vahvan viitteen siitä, että nyt ollaan etenemässä oikealla tavalla, oikeaan suuntaan.

Kalevi Reijonen

Geeniterapialla voidaan hoitaa syöpien ja reuman lisäksi erilaisia autoimmuunisairauksia kuten astmaa.

Leuvenin yliopiston vasta-ainetutkimuskeskuksen johtaja Nick Geukens uskoo yhteistyön johtavan uusien kaupallisesti arvokkaiden vasta-ainehoitojen ja entsyymikorvaushoitojen kehittämiseen.

Myös FIT Biotechin toimitusjohtaja luottaa siihen, että geeniterapialla tuotettujen vasta-aineiden avulla onnistutaan löytämään vaihtoehtoja nykyisiin hoitomuotoihin.

Tutkimus ja tuotekehitys eivät kuitenkaan kulje suorinta tietä. Matkaan voi tulla myös mutkia, Reijonen huomauttaa.

– Nämä tulokset ovat antaneet meille vahvan viitteen siitä, että nyt ollaan etenemässä oikealla tavalla, oikeaan suuntaan.

Reijonen laskee, että tarvitaan ainakin viitisen vuotta ennen kuin geeniterapialla tuotettuja vasta-aineita päästään hyödyntämään kaupallisesti.

FIT Biotechin ja Leuvenin yliopiston mukaan geeniterapia on vasta-aineiden tuottamisessa nykyiseen verrattuna edullisempaa ja potilaalle miellyttävämpää.