Facebookissa leviää video täpärästä ohituksesta – liikennerikostutkinta käynnissä

Hämeen poliisi tutkii Facebookissa laajasti levinneen ohitusvideon kuvaamia tapahtumia. Tutkinnanjohtajan mukaan sosiaalisessa mediassa julkaistavilla liikennevideoilla voi olla jopa vastaavia tilanteita ennaltaehkäisevä vaikutus.

Kotimaa
Maantiellä ohitustilanne, moottoripyörä ja henkilöauto kohtaavat
Kuvakaappaus Facebook-videosta

Valtatie 12:lla Hauhon Vitsiälässä kuvatussa videossa henkilöauto ohittaa täpärästi raskaan ajoneuvon, vaikka vastaan tulee moottoripyörä.

– Ohitus tapahtuu alueella, missä se vielä on sallittua, mutta kohta alkaa ohituskielto. Moottoripyörä joutuu hieman väistämään ajosuunnassaan oikealle, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matti Purhonen Hämeen poliisista.

Ohituksen jälkeen henkilöautoilija ilmeisesti jarruttaa voimakkaasti, ja kuorma-auton kuljettaja väistää vastaantulevien kaistalle ylittäen keltaisen sulkuviivan.

– Se on vielä arvoitus, minkä vuoksi raskaan ajoneuvon kuljettaja lähtee ohittamaan henkilöautoa, eli onko kyse siitä, että hän ei ole saanut jarrutettua. Raskaan ajoneuvon kuljettaja joko lähti ohittamaan tai joutui väistämään, ettei aja edellä ajavan henkilöauton perään.

– On epäselvää, miksi edellä ajava auto jarruttaa, onko kyseessä jokin kiusanteko tai pila, mutta takana tuleva raskas ajoneuvo joutui väistämään vastaantulevien kaistalle eri rikkomaan keltaista sulkuviivaa. Siinä on varmaan yhteenajo ollut kovin lähellä.

Täpärästä tilanteesta selvittiin säikähdyksellä, kun kuljettaja sai raskaan ajoneuvonsa ohjattua oikealle kaistalleen. Henkilöauto jatkoi matkaansa.

Sosiaalinen media pelotteena törttöilijöille?

Kuorma-auton kuljettaja julkisti kuvaamansa videon Facebookissa perjantaina ja sitä on jaettu maanantain keskipäivään mennessä jo yli 33 000 kertaa.

Poliisi sai tiedon videosta sähköpostitse perjantaina ja ryhtyi tutkimaan asiaa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Rikoskomisario Matti Purhonen Hämeen poliisista pitää sosiaalisessa mediassa julkaistavia läheltä piti -liikennevideoita pääosin myönteisenä ilmiönä.

– Siinä on omat hyvät ja huonot puolet. Jos tämä yleistyy, niin saattaa olla, että se ennaltaehkäisee näitä tilanteita. Eli tulee yleinen pelote, että kaikkien nähtäväksi jää, kuinka joku henkilö, minä, kaahaan siellä ja se on kaikkien nähtävissä, mutta saattaa tulla ajan myötä varjopuoliakin.

– Poliisin tutkintamäärä lisääntyy, mikä ei välttämättä ole paha, mutta selviääkö ne kaikki sitten? Kuvaava henkilö saattaa kyseenalaistaa monta asiaa, epäillyltä tulee vastaväitteitä, mutta ehkä kaiken kaikkiaan se voi olla hyvä asia.

Ohittajan ja ohitettavan totuus

Poliisi sai kuulla Yle Hämeeltä Facebook-videon kommentista, jonka videon kuvaaja kertoo saaneensa yksityisviestinä ohittajalta. Hän julkaisi sen ohittajan pyynnöstä. Siinä ohittaja kertoo, ettei olisi ehtinyt jarruttamalla palata takaisin kaistalleen.

– En osaa tuohon oikeastaan muuta sanoa, kuin mitä näen videolta. Kun kuulustelut on suoritettu, siellä varmasti lisätietoa tapaukseen tulee, kuittaa Matti Purhonen.

– Tässä on monta mahdollisuutta, miksi näin on käynyt. Se ei ole aina niin yksioikoista, on huomiotava ennakoivat ja jälkikäteiset tapahtumat, eli asioilla on ainakin kaksi totuutta, ohittajan ja ohitettavan totuus.