1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Juhannus lähestyy – säässä koleaa, vesisadetta ja hallaa

Juhannusta odotellaan Pohjanmaallakin hyisessä säässä. Ilmatieteen laitoksen mukaan alkuviikosta on lupa odottaa jopa yöpakkasia ja hallaa. Loppuviikon ennusteet näyttävät nekin sateisilta ja epävakaisilta.

Nappaskengät ovat vaarassa kastua vesilätäköissä. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Juhannuksen sää ei tällä tietoa hivele pohjalaistenkaan nahkaa. Kukkamekkojen helmoja heiluttelevat koleat tuulenpuuskat ja sade vihmoo paljaita sääriä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannussään ennuste on vielä tässä vaiheessa viikkoa erittäin epävarma, mutta sadekuuroja saataneen niin etelässä kuin pohjoisessakin. Myös hallaan kannattaa varautua koko maassa.

Jo viime viikonloppuna "lämpömittari" painui Pohjanmaalla monin paikoin miinukselle. Kauhajoella mitattiin sunnuntaita vasten yöllä jopa neljä astetta pakkasta. Myös Alajärvellä pakkasta oli lähes puolitoista astetta. Maanantaina Seinäjoella satoi rakeita ja räntää.

Tämänhetkisten ennusteiden mukaan lämpötilat tosin kohoavat juhannusta kohti ja viikonloppuna asteita on hieman alkuviikkoa enemmän. Silti esimerkiksi Vaasassa ja Seinäjoella ylletään hädin tuskin kahteen- tai kolmeentoista plusasteeseen.

Koleus ja harmaus eivät ole välttämättä täysipäiväisiä, vaan aurinkokin saattaa hetkittäin näyttäytyä. Ilmatieteen laitoksen mukaan todennäköisimmin tämä tosin tapahtuu jo alkuviikolla länsirannikolta Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä.

Ennusteiden mukaan juhannussää on tänä vuonna tavanomaista kylmempää. Esimerkiksi ensi yönä Lappiin on ennustettu sateita, jotka tulevat osaksi lumena.