1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kilpirauhashoito jakaa mielipiteitä ja kuumentaa tunteita Suomessa

Väittely kilpirauhasongelmien hoidosta käy vilkkaana. Valvira selvittää tällä hetkellä muutaman lääkärin epätyypillisiä lääkkeenmääräämiskäytäntöjä. Tutkinnalle löytyy niin puoltajia kuin vastustajia. Kumpikin taho perustelee kantaansa potilaiden hyvällä ja oikeanlaisella hoidolla.

Kotimaan uutiset
Kuvassa kilpirausalääkepurkki ja pillereitä sen edessä.
Anssi Leppänen / Yle

Keskustelu kilpirauhasongelmien hoidosta roihahti ilmiliekkeihin, kun Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ryhtyi viime kesänä tutkimaan eräiden lääkäreiden toimia. Tällä hetkellä Valvira kertoo selvittävänsä viiden yksityisen lääkärin epätyypillisiä lääkkeenmääräämiskäytäntöjä.

Tilanteessa kiistakapulana on T3-kilpirauhashormonin käyttö kilpirauhasen vajaatoiminnan tai sitä muistuttavien oireiden hoidossa.

T3-monoterapian käytöstä on ollut huolissaan esimerkiksi Suomen Endokrinologiyhdistys. Endokrinologit tutkivat hormoneja tuottavien elinten sairauksia. Kiistan toista puolta edustaa muun muassa tamperelainen erikoislääkäri Taija Somppi. Hän käyttää muiden hoitotapojen lisäksi myös T3-monoterapiaa.

Endokrinologiyhdistyksen puheenjohtajan Camilla Schalin-Jäntin mukaan suuriannoksinen T3-hoito voi aiheuttaa esimerkiksi sydämen rytmihäiriöitä, myös hengenvaaran. Lisäksi huolen aiheena on T3-hoidon määrääminen piristysmielessä potilaille, jotka eivät Schalin-Jäntin mukaan kärsi kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Sompin mukaan taas kyseinen hoito on turvallinen ja merkittävälle osalle potilaista ainoa toimiva hoitomuoto. Somppi toteaa olevansa huolissaan siitä, että julkinen terveydenhuolto ja endokrinologit eivät kirjoita näille potilaille T3-hoitoa.

Kumpikin taho perustelee näkemyksiään erilaisilla tutkimuksilla ja suosituksilla. Molempien puheessa korostuu huoli potilaan hyvästä ja oikeanlaisesta hoidosta.

Huoli hoidon loppumisesta

Yle Keski-Pohjanmaan verkkosivuilla käytiin vilkasta keskustelua suomalaisesta kilpirauhashoidosta. Ketju täyttyi hyvin monenlaisista omakohtaisista tarinoista. Useissa toistui karvas kokemus siitä, että niin diagnosointi kuin lääkityksen saaminen olivat kestäneet kauan.

T3-monoterapia on harvinaisempi hoitomuoto, joten myös sitä saavat potilaat edustavat pientä osaa kilpirauhaspotilaista. T3-monoterapiaa saavien vertaistukiryhmää sosiaalisessa mediassa vetävä Nina Saine kertoo, että nämä potilaat ovat olleet hyvin huolissaan ja jopa raivoissaan Valviran tutkimuksen vuoksi. Huolena on hyväksi koetun hoidon loppuminen.

– T3-monoterapiaa saavat potilaat eivät halua, että tähän hoitoon puututaan. Potilaat haluavat, että heillä on oikeus valita lääkärinsä ja hoitonsa. Potilaita ei kiinnosta, kuka on oikeassa vaan se, kuka heitä osaa auttaa, Saine sanoo.

Erikoislääkäri Taija Sompin mukaan potilaat ja muutamat lääkärit ovat tekemässä lähiaikoina useita selvityspyyntöjä eduskunnan oikeusasiamiehelle Valviran toiminnasta. Hän viittaa perusteluissaan jääviysasioihin. Myös poliisiin ollaan Sompin mukaan mahdollisesti yhteydessä.

Lue seuraavaksi