Professori: Ministeri Kiurun erottamista pitäisi harkita

Valtakunnallisen kouluviraston johtajanimitys herättää suurta hämmästystä yliopistopiireissä. Opetusministeri Krista Kiurun (sd.) esityksestä Porin yliopistokeskuksen johtaja Harri Peltoniemi valittiin virkaan. Oikeushistorian professori Jukka Kekkonen arvostelee valintaa rajusti.

Kotimaa
Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru kuvattuna 8. toukokuuta 2014 Seinäjoella.
Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru kuvattuna 8. toukokuuta 2014 Seinäjoella. Kiuru ei asiaa kommentoi, mutta hänen erityisavustajansa Esa Suominen toteaa, että ministeri teki päätöksen virkamiesten esityksen mukaan. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen eli Karvin johtajaksi valittii Porin yliopistokeskuksen johtaja, yhteiskuntatieteiden maisteri Harri Peltoniemi. Peltoniemen valinta tehtiin opetusministeri Krista Kiurun (sd.) esityksestä ja valintaprosessiin liittyi muun muassa kelpoisuusvaatimusten muuttaminen.

Nimityksesta on tehty kantelu oikeuskanslerille. Kantelun asiasta teki tehtävää hakenut filosofian tohtori. Hän vetoaa paremman koulutuksensa takia muun muassa hallintolakiin. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Nimityspäätöstä arvostelee myös oikeushistorian professori Jukka Kekkonen Helsingin yliopistosta.

– Menettely on ollut hyvin härskiä tässä tapauksessa ministerin taholta. Tässä on vahvasti kotiin päin vedon makua ja tämä on oikein klassinen, aika pahan luokan poliittinen nimitys, Kekkonen sanoo.

Menettely on ollut hyvin härskiä tässä tapauksessa ministerin taholta.

oikeushistorian professori Jukka Kekkonen

"Suomalaisen politiikan ongelma"

Asiasta tehdyn kantelun mukaan opetusministeri Krista Kiurun tulisi erota tehtävästään. Kekkosen mukaan tämäkin vaihtoehto tulisi punnita.

– Tässä on kyse myös yleisemmästä ongelmasta suomalaisessa politiikassa. Jokaiselle ministerille annetaan ikäänkuin oma leikkikenttä, jossa he saavat melko vapaasti toimia. Lisäksi pitäisi punnita esittelevien virkamiesten asemaa. Mielestäni on aiheellista ja perusteltua nostaa ministerin erottamisen vaihtoehtokin esiin keskustelussa, toteaa Helsingin yliopiston oikeushistorian professori Jukka Kekkonen.

Kiuru ei asiaa kommentoi, mutta hänen erityisavustajansa Esa Suominen toteaa, että ministeri teki päätöksen virkamiesten esityksen mukaan. Päätös hyväksyttiin yksimielisesti valtioneuvostossa. Lisäksi Suominen toteaa, että valinnassa painotettiin johtajakokemusta ja johtajaksi voitiin valita maisteri, eli Harri Peltoniemi täytti kriteerit.