Facebook-ohitusvideon kuvannut rekkakuski: "Yritin pelastaa henkiä"

Ohitusvideon julkaissut rekkakuski Jukka-Pekka Tarkiainen kertoo kyllästyneensä turhaan ohitteluun ja liikenteen vaarantamiseen, jota kohtaa työssään päivittäin. Videon julkaisemisella hän halusi herättää liikenteessä liikkujia pohtimaan omaa liikennekäyttäytymistään.

Kotimaa
Auto maantiellä
Kuvakaappaus Facebook-videosta

Jukka-Pekka Tarkiainen Juupajoelta myöntää yllättyneensä videon aikaansaamasta pöhinästä. Kaikki ei ole ollut yksinomaan positiivista.

– Eniten ehkä harmittaa asiaankuulumattomien henkilöiden uhittelu ja hyökkäily ohittajaa kohtaan. Harmittaa muiden keuliminen. Itse en ole kuljettajaa selvittänyt, julkaisin vain rekisterinumeron, en mitään nimiä.

– Ohittajalla oli työsuhdeauto käytössä. Firmalle olen kirjoittanut oman kommenttini ja olen pyytänyt muita ihmisiä rauhoittumaan. En kannata mitään "kuljettajalta kuukauden palkka pois tai lopputili" -rangaistuksia, vaan haluan vain valistaa liikennekäyttäytymisestä.

Turha ohittelu harmittaa

10 vuotta rekkaa ajanut Jukka-Pekka Tarkiainen ei siis halua kenenkään päätä vadille.

– Halusin videon julkaisemisella omalla nimelläni herättää ihmisiä pohtimaan omaa liikennekäyttäytymistään. Pienestä asiasta voi tien päällä lähteä henki.

Tarkiainen aikoo omien sanojensa mukaan seisoa homman takana loppuun asti, kävi miten kävi.

– Olen niin kyllästynyt turhaan ohitteluun ja liikenteen vaarantamiseen. Tavallisia tiukkoja ohituksia tulee kymmenkunta päivässä, mutta tämä oli täpärä. Kuljettajan jarrutus ohituksen jälkeen katkaisi kamelin selän, ja laitoin videon nettiin. Poliisi ei ole vielä ottanut yhteyttä, mutta katsotaan, mitä sieltä kuuluu.

Keulaan ajaminen tuntuu todennäköiseltä

Videon kuvaushetkellä perjantaina kyydissä oli peltikeloja ja puoliperävaunuyhdistelmän kokonaismassa oli 30 000 kiloa. Vauhtia oli 84 kilometriä tunnissa. Jukka-Pekka Tarkiainen tietää, että raskaan ajoneuvon ratissa pitää sietää ohituksia.

– Raskas liikenne kulkee hitaammin tiellä ja niitä ohitellaan enemmän. Yhä yleisempää on asenne, että rekasta on päästävä ohi, vaikka ajettaisiin yli rajoitusten. Sitten oma lukunsa ovat niin sanotusti tuntemattomasta syystä keulaan ajaneet, joita on tälle vuodelle Suomessa sattunut jo yli parikymmentä.

– Ennen piti pelätä, sattuuko sellainen keulaan ajaja koskaan omalle kohdalle, mutta nykyään asennoitumista on pitänyt muuttaa. Koska se sattuu tuntuu todennäköisemmältä. Ei sitä tosin voi ruveta pelkäämään. Se on riski, joka täytyy tiedostaa, pohtii Tarkiainen.

Facebook-päivityksessään Tarkiainen tilittää herättäneensä suuremman huomion kuin uskalsi ajatella.

– Jos tämä koko mediaaninen p**kamyrsky somen valtameressä jättää yhdenkin turhasta riskin otosta johtuneen kuoleman liikenteessä tapahtumatta, olen enemmän kuin tyytyväinen.

– Videon on nähnyt niin moni, että jos puoletkin heistä on herännyt miettimään, olenko joskus itse tehnyt noin ja teenkö jatkossa, ja tullut siihen lopputulokseen, ettei tuossa ole mitään järkeä, niin se on hyvä. Yksikin turhasta riskinotosta aiheutunut kuolema jos välttyy, niin se riittää, Tarkiainen tiivistää.