1. yle.fi
  2. Uutiset

Pori lähtee tukemaan lentoliikennettä Helsinkiin

Pori kilpailuttaa Helsinkiin suuntautuvan lentoliikenteen, joka on vaarassa loppua Air100-yhtiön lakkauttaessa reittinsä kannattamattomana. Osa valtuutetuista hämmästeli, että säästöjä tekevällä kaupungilla on varaa antaa satojatuhansia lentoliikenteeseen.

liikenne
Matkustajia nousemassa lentokoneeseen.
Tapio Termonen / Yle

Porin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Pori–Helsinki-lentoreitin kilpailuttamisen, eli Pori alkaa tukea lentoreittiä pääkaupunkiin. Äänestys päättyi tunteikkaan keskustelun jälkeen äänin 39–17 lentoliikenteen tukemisen hyväksi.

Käytännössä kilpailutus tehdään ensin 7 kuukauden määräajaksi. Kilpailutuksen kustannuksiksi on arvioitu noin 500 000–600 000 euroa vuodessa.

Porin ja Helsingin välinen lentoreitti on jäämässä ilman lentoja, koska reittiä pari vuotta hoitanut Air100-yhtiö lopettaa liikenteen kannattamattomana tällä viikolla.

Tavoitteena on, että reitillä olisi jatkossakin matkustajaliikennettä. Kaupunki vetoaa tutkimuksiin, joiden mukaan lentoliikenne tuo Porin seudulle ja alueen elinkeinoelämälle runsaasti tuloja.

– Erityisesti myynti- ja markkinointihenkilöstö käyttää lentoliikennettä. Sillä on iso merkitys elinkeinoelämälle. Toimiva lentoliikenne on yrityksille merkittävä sijoittumisperuste, apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus sanoo.

Toimiva lentoliikenne on yrityksille merkittävä sijoittumisperuste.

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus

Vasemmistoliitto ilmoittautui markkinatalouden kannattajaksi

Vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit vastustivat esitystä. Niiden mielestä lentoliikenteen on toimittava markkinatalouden ehdoilla.

– Air100-yhtiötäkin on tuettu salakähmäisesti. Vasemmistoliitto tukee tässä asiassa markkinataloutta, toisin kuin kokoomus, Tapio Furuholm (vas.) sanoo.

Vasemmistoliitto myös kyseenalaistaa lentojen merkityksestä tehdyt tutkimukset. Vasemmistoliittolaisten mielestä tutkimus lentoliikenteen hyödyistä Porille voi olla tarkoitushakuisesti tehty.

– Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa on kyse vain arvioista. Yritykset ovat tehneet arviot sen pohjalta, että tietävät, että negatiivinen vastaus voisi johtaa lentoliikenteen lopettamiseen. Suurin käyttäjäryhmä lennoilla ovat ulkomaalaiset Olkiluodon työntekijät. He voivat käyttää Turun ja Tampereen lentokenttiä, Aki Nummelin (vas.) perusteli puolueensa kannanottoa.

Kristilliset ja vihreät myös vastaan

Vasemmistoliitto sai heti tukea kristillisdemokraateilta. Vastustajat muistuttivat,että Pori on joutunut tekemään isoja säästöjä esimerkiksi koulutuksesta, joten lentoliikenteen tukeminen tässä tilanteessa on heidän mielestään mahdotonta.

Käsitys kunnan tehtävistä on täysin kadoksissa!

Marika Hiltunen (kd.)

– Käsitys kunnan tehtävistä on täysin kadoksissa! Muutaman liikemiehen lentäminen Porista Helsinkiin ei ole sellainen asia, jota kunnan pitää tukea, Marika Hiltunen (kd.) sanoo.

Kristilliset muistuttavat, että Porissa on viime aikoina suljettu kouluja säästöjen takia. Siksi ryhmä tuki vasemmistoliittoa. Myös vihreät vastustivat tukea.

Perussuomalaiset hajosivat

Kokoomus, sosiaalidemokraatit ja keskusta tukivat lentoliikenteen kilpailuttamista. Perussuomalaiset hajosivat äänestyksessä.

Vasemmistoliitto tukee tässä asiassa markkinataloutta, toisin kuin kokoomus.

Tapio Furuholm (vas.)

Laura Huhtasaaren mielestä tukemisen tielle ei pitäisi lähteä. Tommi Salokangas ja Ari Jalonen taas katsoivat, että lentoliikennettä pitää tukea, koska jos se kerran päästetään käsistä, sitä ei saada enää takaisin. Jalonen korosti, että koeajan jälkeen liikenteen tukeminen pitää voida lopettaa.

Kokoomuksesta taas hämmästeltiin sitä, että lentoliikenteen tukeminen herättää osassa valtuutetuista tunteita. Petri Lahtinen (kok) muistutti, että kaupunki tukee myös kannattamatonta bussiliikennettä kaupungin sisällä.

Lue seuraavaksi