1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Kajaanin ensi vuoden talousarviota työstetään epävarmojen tähtien alla

Kajaanin kaupunginhallitus aloittaa ensi vuoden talousarvion rakentamisen. Kaupunkistrategiassa talouden tavoitteeksi on asetettu nollatulos. Taloutta suunnitellaan tilanteessa, jossa ei varmuudella tiedetä mitkä ovat kunnille tulevat tehtävät.

Kajaani
Kajaanin Kauppakadulla kävelee ihmisiä
Yle / Kaisu Jansson

Kajaanin kaupunginhallituksella ei ole helppoa rakentaessaan ensi vuoden talousarviota. Kaupungin kovat työttömyysluvut pitäisi saada nujetterrua ja kääntää alueen muuttovirta tappiollisesta voiton puolelle. Kaupunginhallitus aloittaa talousarvion rakentamisen kokouksessaan huomenna tiistaina.

Vuosi 2013 näytti paperilla hyvältä. Kaupungin tulos liikelaitoksineen jäi 90,3 miljoonaa euroa plussan puolelle, pitkälti sähköyhtiö E.ON Kainuun osakkeiden myynin takia. Ylijäämäinen tulos ei kerro vielä mitään, sillä talouden suunta selviää vasta pidemmällä aikajänteellä.

– Käyttötalous on edelleen tiukoilla. Kaupungin viime vuoden hyvä tulos selittyy pääosin kertaluontoisilla erillä, eikä kuntatalouden niukkuuden perusongelma ole hävinnyt minnekään, Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Marjatta Immonen sanoo.

Ensi vuoden talousarvion pohjana toimii Kajaanin kaupunkistrategia ja pian valmistuva palveluohjelma. Stategian tavoitteena on kova nollatulos. Osana palveluohjelmaa siivotaan muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän kanssa päällekkäiset palvelut. Immonen kuitenkin uskoo, että sosiaali- ja terveydenhuollon menot eivät tule enää alenemaan.

Poliittinen tilanne tuo kysymysmerkkejä

Isommat rattaat luovat talouden suunnitteluun oman epävarmuutensa.

– Poliittinen tilanne ja hallituksessa tapahtuneet muutokset asettavat suuren kysymysmerkin kunnille tulevista tehtävistä.

Poliittinen tilanne ja hallituksessa tapahtuneet muutokset asettavat suuren kysymysmerkin kunnille tulevista tehtävistä.

Marjatta Immonen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Immonen pitää arvaamattomana myös työmarkkinatukiuudistusta. Uuditus tarkoittaa sitä, että pitkäaikaistyöttyömien työmarkkinatuen rahoitusvastuu siirtyy kunnille ensi vuoden alussa. Kunnalle koituvia kustannuksia on tässä vaiheessa mahdotonta laskea.

Kajaanissa on jo nyt yli maan keskiarvoa kovempi tuloveroprosentti. Immonen näkee, ettei veroja voida enää korottaa, ja henkilöstösäästöjenkin loppu häämöttää. Nollatulosta lähdetään tavoittelemaan ennen kaikkea kiinteistöjä ja investointeja karsimalla.

– Useita suuria investointikohteita ei ole järkevää samanaikaisesti suorittaa. Suunnitelmia on, että Hauhola-Lehtikankaan koulukiinteistön uusimisen jälkeen tulee mahdollinen uusi sairaalahanke, kertoo puheenjohtaja Marjatta Immonen Kajaanin kaupunginhallituksesta.

Lue seuraavaksi