Onko suomalainen mies Nummisuutarien Esko vai Iivari?

Nummisuutarien Esko on yksinkertainen tunneihminen, jossa on sen verran särmää, että osaa hankkiutua hankaluuksiin. Velimies Iivarikin on hyväntahtoinen, mutta viinaan menevä ja vilunki. Onko Aleksis Kiven piirtämä veljespari suomalaisen miehen kuva?

teatteritaide
Näyttelijät Mika Juusela ja Antti Kemppainen
Markku Karvonen / Yle

Nummisuutarien Eskon vilpittömyys vetoaa nykykatsojaan.

– Esko on siinäkin mainettaan parempi, että Esko osaa hurmioitua asioista, välillä itsestäänkin, ja tuo yhdistelmä vie Eskoa mennessään. Eskon temeltäminen on komeaa seurattavaa. Noin Eskoa tai Aleksis Kiven luomaa nuoren etelähämäläisen maalaismiehen eskoutta luonnehtivat näyttelijät Mika Juusela ja Antti Kemppainen IdeaTeatterista.

IdeaTeatteri ei säikähtänyt yhtä Suomen suosituinta näytelmää ja kansallista klassikkoa, vaan sovitti sen kesän näytelmäkseen. Näyttelijät esittävät kahdestaan kaikkia Kiven näytelmän roolihahmoja, niin että välillä näyttämöllä on kaksikin saman hahmon tulkitsijaa. Vaikka kesäteatteriksi ratkaisu oli ennakkoluuloton, vastaanotto on ollut hyvä. Tarina elää ja menee perille.

Suomalaisuus on summa

Esko on syntynyt aivan toisenlaisessa maailmassa. Kiven syntymästä on 180 vuotta ja Nummisuutarien ilmestymisestäkin 150 vuotta. Tunnistaako katsoja jotakin tuttua ja ajasta riippumatonta päähenkilössä, ja millaista on suomalainen eskous?

Mika Juusela ja Antti Kemppainen sanovat, että eivät lähteneet analysoimaan Eskoa. He lähtivät itse näytelmästä, ja kukin henkilö luonteineen ja ominaisuuksineen tulee esille sen kautta.

Näyttelijät korostavat, että vaikka Kivi loi henkilöt, näytelmästä löytyy tasoja ja viittauksia 1800-luvun aikaan sekä muuhun kirjallisuuteen. Ihmisyys koostuu koko henkilögallerian kautta. Niistä yhdessä tiivistyy suomalaisuus, ei yhdessä Eskossa tai Iivarissa. Selvästi Kivellä oli laaja sivistys, joka näkyy joka paikasta, kumartavat Juusela ja Kemppainen.

Aito tunne ja vilpittömyys ovat eskoutta

Kun Eskon leima kaikissa Nummisuutarien kuvauksissa ja tiivistelmissä on yksinkertaisuus, Esko on näyttelijöiden mielessä enemmän. Vanhemmathan lähettävät Eskonsa puhemiehen kanssa kosiomatkalle, jotta saisivat käsiinsä naimakaupan myötä mahdollisen perinnön.

– Mutta kyllä Eskoa ajaa kova halu seistä omilla jaloillaan, vanhempien ärsytykseen saakka, sanovat näyttelijät. Esko pyrkii siihen viimeiseen saakka. Esko on tunneihminen, joka pitkälti kokee ja tekee ratkaisuja tunteella. Esko on ristiriitainen ja vilpitön ihminen, jota tunteet vievät.

Onko Iivari suomalaisen miehen vilunki puoli?

Esko veli Iivari saa tehtäväkseen käydä kaupungista eli Hämeenlinnasta tarvikkeita sekä Eskon häihin että kyläläisille. Mutta hän lankeaa enonsa kanssa hummaamaan ja ryyppää kaikki rahat. Ovatko Esko ja Iivari veljesparina jonkinlainen suomalaisen miehen kuva?

– Iivari on tavallaan Eskon huonompi versio. Hänkin yrittää olla vilpitön, vaikka sortuu houkutukseen ja yrittää vilpistellä. Iivarin ja Esko ero on, että Iivarilla ei ole tarvetta olla yhtä ideaali. Eskolla on hyvin ihanteelliset käsitykset naisista ja itsestään, Iivarilla taas ei samanlaisia paineita ole.

– Mies ei ole Esko tai Iivari. Kaikkien hahmojen kautta yhdessä Kivi pystyy tiivistämään jotakin suomalaisesta sielunelämästä, summaavat Mika Juusela ja Antti Kemppainen.