1. yle.fi
  2. Uutiset

Britannia varoittaa: Älä pese kanaa ennen kokkausta

Raa'an kananlihan peseminen voi levittää käsiin kampylobakteereja, jotka ovat yleisin ruokamyrkytyksen syy Britanniassa.

Ulkomaat
Broilerin rintafileitä kaupan lihatiskillä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Britannian viranomaiset varoittavat, että raakaa kananlihaa ei pidä pestä ennen ruoan valmistamista. Toisin kuin monet britit luulevat, kanan peseminen voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Britannian ruokaturvallisuudesta vastaavan viranomaisen FSA:n tutkimuksen mukaan 44 prosenttia briteistä pesee raa'an kananlihan ennen kokkaamista.

Syyksi he ilmoittivat, että peseminen poistaa likaa ja bakteereita. Osa on tottunut pesemään kananlihan, koska se on suvussa kulkeva perinne.

Siipikarja on kampylobakteerin yleisin lähde. FSA:n mukaan kananlihan peseminen voi levittää käsiin, vaatteisiin ja pintoihin kampylobakteereja, jotka ovat tavallisin ruokamyrkytyksen syy Britanniassa.

Sairauspoissaoloista iso lasku taloudelle

– Kampylobakteeri on vakava asia. Se voi aiheuttaa vakavia sairauksia ja kuolemia. Lisäksi se aiheuttaa satojen miljoonien puntien kulut kansantaloudelle sairauspoissaolojen takia, toteaa FSA:n johtaja Catherine Brown.

FSA on nostanut kananlihan pesemisen vastaisen kampanjan vuoden 2014 ruokaturvallisuusviikon keskiöön.

Viranomaiset ovat julkaisseet muun muassa television ruokaohjelmien tuottajille suunnatun avoimen kirjeen, jossa pyydetään lopettamaan kanan peseminen tv-ohjelmissa.

Kampylobakteeri voi aiheuttaa vatsakipuja, vakavaa ripulia ja oksentelua. Joskus harvoin se voi johtaa jopa kuolemaan. Suurimmassa riskiryhmässä ovat lapset ja vanhukset.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi