1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perussuomalaisten säästöehdotus Rovaniemellä: Töihin palkatta

Rovaniemen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Kalervo Björkbacka (ps.) haluaa Rovaniemen kaupungin työntekijät tekemään töitä ilman palkkaa. Björkbacka ehdottaa, että kaupungin työntekijät tekisivät vuodessa kaksi tai kolme päivää töitä ilman palkkaa, jotta kaupungin talous saataisiin tasapainoon.

Kuva: YLE / Tanja Männistö

Björkbacka arvioi, että kaupungin työntekijöiden palkattomat työpäivät säästäisivät jopa vajaat neljä miljoonaa euroa vuodessa. Hänen mukaansa palkattomia työpäiviä on kokeiltu Seinäjoen kaupungissa, jossa ne toivat 2,5 miljoonaan euron säästöt.

– Kaupunginjohtajan mielestä se on imagokysymys, minun mielestäni se ei ole imagokysymys. Kyllä tiukkana aikana jokaisen on valitettavasti nipistettävä vyötä, että pärjätään, ettei syöksytä taas alijäämään, Björkbacka sanoo.

Perussuomalaiset ovat pehmentäneet puheitaan, eivätkä Björkbackan mukaan enää aja Rovaniemen kaupungin työntekijöiden joukkoirtisanomisia.

Kokoomuksen valtuustoryhmän vetäjä Leena Harju-Autti taas sanoo, että irtisanomisiakin voidaan tarvittaessa käyttää talouden tasapainottamiseksi. Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Liisa Ansala sanoo, että irtisanomiset ovat mahdollisia, jos jostakin löytyy ylimääräistä väkeä.

– Totta kai siinä tilanteessa, jos huomataan, että jossakin on liikaa ja pystytään järjestämään asiat pienemmälläkin väkimäärällä. Mutta meille ei ole vielä kerrottu, että mistä henkilöstövähennykset voitaisiin tehdä. Tuntuu, että henkilöstökin on aika kovilla monissa paikoissa, Ansala toteaa.

"Työntekijöistä on puutetta"

Työntekijöiden potkuja vastustavat odotetusti SDP ja vasemmistoliitto.

– Siellähän on puutetta monista työntekijöistä, kuten esimerkiksi terveyskeskuksessa ja vanhuspalveluissakin. Ei sieltä löydy sellaista poispotkittavaa joutilasta, kuten perussuomalaiset antavat ymmärtää. Hallinnosta aina puhutaan, mutta hallinnossa ei ole Rovaniemellä edes 200 ihmistä. Se on vain legendatarina, että kun sieltä leikataan, niin säästöjä löytyy. Sielläkin on kädet täynnä työtä. Ja jos hallinnosta  potkitaan pois rakennustarkastaja, rakentaminen viivästyy, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Esko-Juhani Tennilä sanoo.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Reijo Sulasalmi uskoo eläkkeelle siirtymisen ja muiden järjestelyjen riittävän, eikä potkuja tarvita.

– Meillähän siirrettiin aikanaan Rovaniemen kaupungin painatuskeskus henkilöstön omistamalle yritykselle. Tällaisesta voisi löytyä ratkaisuja. Tämä on varmasti yksi harkittava ja selvitettävä vaihtoehto, Sulasalmi pohtii.

Säästöjä ei  löydy?

Tennilä ei usko kaupungista löytyvän kaupunginhallituksen vaatimia 40 miljoonan euron säästöjä lähivuosille. Tennilä haluaakin korottaa veroja, jotta rahat riittävät palveluihin. Hän ei kuitenkaan halua ottaa kantaa siihen, kuinka paljon veroja pitäisi korottaa.

Muut valtuustoryhmät taas vastustavat verojen korotuksia, tosin keskustasta ja SDP:stä muistutetaan, että maltilliset veronkorotukset ovat lähivuosina edessä, jos säästöjä ei löydy.

Kaupungin velan lisäämistä vastustavat keskusta ja kokoomus, mutta sitä kannattavat tietyin varauksin perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja SDP.

Useimmat Rovaniemen valtuustoryhmät odottavat hallinnon karsimisen tuovan säästöjä kaupungin kassaan. Kukaan ei tosin vielä tiedä, paljonko tilaaja-tuottaja -mallista luopuminen säästäisi rahaa. SDP:n Sulasalmi arvioi, että hallintomallia keventämällä säästettäisiin jopa miljoonia euroja vuodessa.

Valtuustoryhmät haluavat eroon Rovaniemen kaupungin sovelletusta tilaaja-tuottaja -mallista, jota on moitittu kankeaksi ja kalliiksi. Rovaniemen kaupungin hallinnon uudistamista tutkivat professorit Jari Stenvall ja Petri Virtanen julkistavat ensi viikolla ensimmäiset muutosehdotuksensa hallintoon.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto käsittelee maanantaina kaupungin viime vuoden ja kuluvan vuoden taloutta.