Kesäyönä kotikokki sammuu ennen hellaa – palomies suosittelee grillillä käyntiä

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos ennakoi humoristisesti Facebook-sivuillaan kesän juhlia. Niin sanottuja nakit ja muusi -keikkoja koituu sen verran paljon, ettei "kaupallista ruokapalvelua" kannata ollenkaan karsastaa siinä vaiheessa, kun nestetankkaus vaatii kaveriksi jotain kiinteämpää.

Kotimaa
paistinpannu mausteet liesi
Tarja Malinen

Pelastuslaitos tiivistää Facebook-sivuilla suomalaisen kesänkulun yhden kuvan. Kesäyö saa ihmiseläimet liikkeelle. Lämpimässä vietetty päivä johtaa tarpeeseen korjata nestetasapainoa illalla kylmällä kuohuvalla. Valottomassa yössä ajantajua hämärtyy ja kotiinpaluu viivästyy.

– Raskas retki uuvuttaa kuitenkin vahvimmankin taistelijan, ja koko yön kestäneen nestetankkauksen jälkeen on vähintään suotavaa tasapainottaa elimistön tilaa jollain kiinteämmällä aineella, kuvaillaan tiedotteessa.

Pitkä grillijono tai kotiruuan kaipuu ajavat monet kotiin hellan ääreen. Tuloksena on monesti niin sanottu nakit ja muusi -keikka:

– Tässä vaiheessa ruoanlaittoa on useasti värittänytkin jo sinivilkkujen loiste.

12 tunnin ranskalaiset

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueella on tämän vuosikymmenen kesinä käyty yhteensä 35 kertaa siirtämässä makkaraperunat syrjään liedeltä. Nakit ja muusi -keikkoja riittää siis lähes joka viikolle.

Usein palokunnan saapuessa paikalle löytyy "Michelin-tähtien haaveilusta väsynyt" asukas sohvalta sikeästä unesta. Pelastuslaitoksen mukaan villeimmän tarinan mukaan ranskalaiset olivat kerran viettäneet uunissa 12 tuntia. Asukkaan avulla jäljet osattiin paikantaa pakasteranskalaisiin.

Muuten tunnistaminen voi olla vaikeaa, sillä pelastuslaitoksen mukaan tarpeeksi kauan ruskistettu ruoka haisee samalta, oli se sitten alunperin naudan sisäfileetä tai pakastepyttipannua alelaarista.

Oman mausteensa hiiltyneeseen soppaan tuovat loppukesällä hilloajat, joiden luonnonantimet päätyvät käryksi kattiloihin.

Pelastajat ovatkin sitä mieltä, ettei kaupallisen ruokapalvelun suosiminen yön pimeinä tunteita ole ollenkaan huono vaihtoehto. Jos taas kotiruokaa kaipaa, suosittelee pelastuslaitos mikron käyttöä.