Puhoksella virisi kansalaisliike kyläkoulun ja päiväkodin puolesta – todellisista säästöistä erimielisyyttä

Koulun puolustajien mukaan sulkemisella ei kuitenkaan saavutettaisi säästöjä, vaan se aiheuttaisi kaupungille kuluja muun muassa verotulomenetyksinä.

Puhos (Kitee)

Kitee on suunnitellut sulkevansa Puhoksen alakoulun ja päiväkodin osana kaupugin suurta säästökuuria. Kaupungin laskelmien mukaan koulun ja päiväkodin sulkemisella saavutetaan vuosittain noin 430 000 euron säästöt.

– Se tekee noin puoli tuloveroprosenttia vuodessa, laskee Kiteen kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen.

Koulun ja päiväkodin tulevaisuuden puolustajat voivat kuitenkin huokaista ainakin vielä helpotuksesta, sillä kaupunginhallitus esitti maanantaina niiden säilyttämistä äänin 7-0.

"Koulun sulkeminen toisi kuluja"

Puhoksen kyläaktiivit ova tehneet omat laskelmansa koulun ja päiväkodin sulkemisesta. Muun muassa yrittäjistä koostuvan ryhmän kannanotossa lakkautusten uskotaan tuottavan päinvastoin kuluja.

Kehittämiseltä tippuisi samalla pohja pois.

Esko Malinen

Esimerkiksi verotulomenetyksistä ja tonttien arvon laskemisesta johtuen kaupungin uskotaan menettävän vuosittain reilusti yli puoli miljoonaa euroa. Laskelmat perustuvat skenaarioon, jossa nuoret lapsiperheet muuttavat Puhokselta muuhun kuntaan koulun ja päiväkodin sulkiessa ovensa.

– Koulun sulkeminen olisi kuolinisku kylälle ja se päätös olisi erittäin lyhytnäköinen. Kaupunki on investoinut Puhoksen alueeseen merkittävästi viime vuosina ja tältä kehittämiseltä tippuisi samalla pohja pois, sanoo Esko Malinen Puhoksen kylätoimikunnasta.

"Säästöt ovat tosiasia"

Kaupungin ylintä johtoa puhoslaisten laskelmat eivät vakuuta. Kaupunginjohtajan mielestä verotulomenetykset on laskettu yläkanttiin, eikä väite rantatonttien arvonmenetyksestä päde.

Tällä saadaan aikaan säästöjä, se on tosiasia.

Eeva-Liisa Auvinen

– Jos niille olisi kysyntää se olisi varmasti jo näkynyt. Tontit ovat olleet kaupan jo vuosia, Auvinen toteaa.

Kaupunginjohtajan painottaa, että Puhoksen koulun lakkauttaminen on osa suurempaa 11,1 miljoonan euron säästösuunnitelmaa, jolla pyritään pelastamaan koko Kiteen tulevaisuus.

– Haluamme säilyä itsenäisenä, emmekä halua ajautua kurjistumiskierteeseen. Haluamme tehdä päätökset kunnan tulevaisuudesta itse valtion puolesta. Tällä (koulun ja päiväkodin lakkautuksella) saadaan aikaan säästöjä, se on tosiasia. Olemme laskeneet asian tarkkaan. Kaiken lisäksi tällä päätöksellä saadaan lisäaikaa Kesälahden koululle, jonne osa oppilaista siirtyy, Auvinen muistuttaa.

Kaupunginvaltuusto päättää Kiteen vuosien 2014-2018 säästöohjelmasta maanantaina.