1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Osakekirjoista uusi keräilyhitti – historian havina houkuttelee

Vanhojen osakekirjojen keräily, eli skripofilia on nousemassa muiden suosittujen keräilyharrastusten joukkoon nopeasti. Osakekirjoissa kiehtoo muun muassa visuaalisuus.

Porin puuvilla Oy:n osakekirja vuodelta 1920. Kuva: osakekirja.fi

Filatelia, eli postimerkkikeräily on varmasti monille tuttu, mutta nyt sen rinnalle suosituksi harrastukseksi on nousemassa skripofilia.

– Skripofilia on osakekirjojen keräilyä. Se on ihan samanlaista keräilyä kuin esimerkiksi rahojen tai postimerkkien. Siinä keräillään vanhoja osakekirjoja, joihin liittyy jokin tarina tai näkökulma, joka keräilijää kiinnostaa, kertoo Janne Pietikäinen Osakekirja.fi:stä.

Kyseessä on suhteellisen uusi, mutta nopeasti suosiotaan kasvattava harrastus.

– Henkilöitä, jotka keräävät pelkkiä osakekirjoja on vain muutamia kymmeniä. Osakekirjat kuitenkin liittyvät oleellisesti esimerkiksi kotiseutukeräilijöiden harrastukseen. Kun osakekirjassa on sen liikkellelaskemispaikkana esimerkiksi Pori, kiinnostaa se porilaista kotiseutukeräilijää, Pietikäinen sanoo.

Kysynnän ja tarjonnan laki pätee skripofiliassakin

Osakekirjoissa kiehtoo useimmiten niiden visuaalisuus, mutta myös sen merkitsijä, kuten vaikkapa Rosenlew tai Ahlström. Niistä käy ilmi myös, miltä ajalta osakekirja on.

Hinnoissa lähdetään alle eurosta ja parhaimmillaan mennään tuhansiin euroihin.

Janne Pietikäinen Osakekirja.fi:stä

– Yhtiöitä on mennyt aikanaan konkursseihin tai lopettaneet toimintansa, jolloin vanhat osakirjat ovat jääneet silloisille omistajilleen ja lähteneet siitä pikkuhiljaa liikkeelle, sanoo Janne Pietikäinen.

Kuten postimerkeissä, myös osakekirjoissa toimii kysynnän ja tarjonnan laki, kun tarkastellaan niiden arvoa.

– Hinnoissa lähdetään alle eurosta ja parhaimmillaan mennään tuhansiin euroihin.

Nettipalvelu auttaa osakekirjojen tunnistamisessa

Osakekirja.fi-palvelu vastaa ihmisten kysymyksiin vanhoista osakekirjoista, joihin usein törmää sukulaisten jäämistöissä.

– Näitä kyselyitä tulee entistä enemmän, koska kun perilliset löytävät osakekirjoja, ei heillä ole nykypäivänä tietoa, minkälainen paperi on kyseessä. Eniten kiinnostaa, onko osakekirjalla arvoa. Pankkikonttoreita kun on nykyään kohtuullisen harvassa, niin pankeistakaan sitä tietoa ei juuri löydy, kertoo Janne Pietikäinen Osakekirja.fi:stä.