1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat ja Iran valmiita löytämään ratkaisu Irakin tilanteeseen

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoo, että maa on valmis etsimään ratkaisua Irakin tilanteeseen pitkäaikaisen vihollisensa kanssa. Pentagon torjuu spekulaatiot sotilasyhteistyöstä.

Yhdysvallat on valmis neuvottelemaan Iranin kanssa ratkaisusta Irakin tilanteeseen. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ilmoitti maanantaina olevansa valmis etsimään ratkaisua Yhdysvaltain pitkäaikaisen vihollisen kanssa.

Sunnimuslimien äärijärjestö Irakin ja Levantin islamilainen valtio (ISIS) valtasi viikko sitten laajoja alueita Pohjois-Irakissa. Järjestön eteneminen on saanut Yhdysvallat pohtimaan keskusteluja shiialaisen Iranin kanssa.

– En sulkisi pois mitään rakentavaa vaihtoehtoa, Kerry sanoi Yahoon uutispalvelun haastattelussa.

Viranomaislähteet ovat aikaisemmin kertoneet, että Yhdysvaltojen ja Iranin diplomaatit saattavat keskustella Irakin tilanteesta Wienin ydinohjelmaneuvottelujen yhteydessä. Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi jo viikonloppuna maan olevan valmis yhteistyöhön Yhdysvaltain kanssa, jos tavoitteena on taistelu terrorismia vastaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriö kiirehti torjumaan kaikki sotilasyhteistyöspekulaatiot. Pentagon sanoo, ettei sotilaallinen yhteistyö ole vaihtoehto maiden välillä.

Yhdysvaltain liittolainen Britannia on jo käynyt Iranin kanssa keskusteluja Irakista. Britannian ulkoministeri Willian Hague keskusteli kollegansa Javad Zarifin kanssa puhelimitse tilanteesta. Britannian ulkoministeriö ei ole valottanut keskustelun sisältöä.

Yhdysvallat harkitsee ilmaiskuja

Kerry myös sanoo Yhdysvaltojen harkitsevan ilmaiskuja ISIS-islamistikapinallisia vastaan.

Yhdysvaltain puolustusministeri Chuck Hagel määräsi maihinnousualus USS Mesa Verden Persianlahdelle, jossa on jo valmiiksi muita Yhdysvaltain merivoimien aluksia. Mesa Verdellä on 550 merijalkaväen sotilasta.

Obama on sanonut, ettei Yhdysvaltain maajoukot osallistu Irakin nykyiseen kriisiin.