Harvan näkemä muotokuva Kekkosesta ensi kertaa näyttelyyn

Ullavalaisen taidemaalari Veikko Vionojan maalaama muotokuva presidentti Urho Kekkosesta on tänä kesänä ensimmäistä kertaa esillä julkisesti. Kekkonen poseerasi Vionojalle 1970-luvulla.

Kotimaa
Presidentti Urho Kekkosen maalaus.
Johanna Latvala / Yle

Ullavassa avataan tiistaina taidemaalari Veikko Vionojan kesänäyttely. Muoto- ja henkilökuvista koostuva näyttely on monin tavoin erikoinen, sillä Vionoja on tunnettu pohjalaisista tupa- ja maalaismaisemistaan.

Näyttelyn vetonaula on kuitenkin presidentti Urho Kekkosen muotokuva, joka ei ole ollut koskaan aiemmin julkisesti esillä. Kekkosen muotokuvan uskotaankin saavan näyttelyn kävijämäärät nousemaan.

– Viime vuosina Urho Kekkonen on ollut in Suomessa, joten moni varmasti tulee katsomaan pelkästään hänen muotokuvaansa. Se on aika harvinainen, Vienoja-säätiön perustaja-asiamies Sten Varila pohtii.

Kyseessä on Pohjalaiselle Valtuuskunnalle tilaustyönä tehty taulu. Varila kertoo säätiön kysyneen taulua lainaan aiemminkin, mutta myöntävä vastaus saatiin vasta viime syksynä.

Näyttelyssä on yhteensä 35 taulua, jotka on jaettu kahteen kategoriaan: Vionojan perheen muotokuviin ja Keski-Pohjanmaan maakunnan henkilöihin. Tauluja on lainattu muun muassa Vienojan perheeltä, K. H. Renlundin museolta ja Kaustisen Pelimannitalolta.