Vapo: Energiavero leikkasi turpeen kysyntää ennakoitua enemmän

Vapon tilikausi toteutui pidennettynä, joten kaikki luvut eivät ole vertailukelpoisia, mutta yhtiön tammi-huhtikuun liikevaihto putosi lähes kymmenellä prosentilla.

talous
Vapon kyltti pääkonttorin edessä Jyväskylässä.
Anssi Nikkilä / yle

Vapo on muuttanut tilikautensa vastaamaan turvetuotannon ja lämmityskauden ajanjaksoa. Yhtiön tilikausi alkaa jatkossa 1.5.

Pidennetyllä tilikaudellaan Vapon liikevaihto oli 847,4 miljoonaa euroa, ja käyttökate parani edellisestä kaudesta 13,1 prosenttiin. Samoin sijoitetun pääoman tuotto parani selvästi.

Vapo Oy:n liiketoiminta-alueista kaikki muut paitsi Turvetuotteet paransivat sekä absoluuttista että suhteellista kannattavuuttaan.

Energiaturve ei käynytkään kaupaksi entiseen malliin. Tilikauden vaihtuessa Vapolla oli varastossa energiaturvetta yli 7 terawattitunnin edestä. Vapon toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyynyn mukaan syynä turpeen kysynnän putoamiseen on vuoden 2013 alusta noussut polttoainevero.

– Kivihiili on rannikolla ja monin paikoin sisämaassakin turvetta kilpailukykyisempi polttoaine erityisesti sähköntuotannossa, mutta osittain myös lämmön ja sähkön tuotannossa, Yli-Kyyny toteaa Vapon tilinpäätöstiedotteessa.

Turpeen verotus vaikuttaa myös metsäenergian käyttöön, sillä nykyjärjestelmässä turpeen veron korottaminen nostaa myös metsäenergian hintaa.

– Mikäli kivihiilen hinta säilyy nykyisellä matalalla tasolla, on turpeen verotuskohtelua kevennettävä, jotta se voi yhdessä puun kanssa kilpailla tuontipolttoaineiden kanssa. Kehysriihessä keväällä 2014 tehty päätös pidättäytyä tulevasta veronkorotuksesta ei riitä, vaan turpeen verotus on palautettava vuoden 2012 tasolle, Yli-Kyyny vaatii.

Valtio on Vapon enemmistöomistaja.