Kalle Päätalolla on muistomerkki nyt myös Tampereella

Maaltamuutto-veistos on jatkoa Taivalkoskella vuonna 2005 valmistuneelle Kalle Päätalo -muistomerkille Kirja. Virallisesti teos julkistetaan keskiviikkona.

Kotimaa
Kalle Päätalon muiston kunniaksi tehty veistos luonnonkallio-ja betoniseinässä
Jari Kuusenaho / Tampereen taidemuseo

Tampereen Maaltamuutto-veistoksen kirjailija Kalle Päätalon kunniaksi on suunnitellut taiteilija ja arkkitehti Arja Renell'. Maaltamuutto sijoittuu noin 30 metrin matkalle luonnonkallio- ja betoniseinään Tammerkosken viereen kunnostettuun Alexandra Siltasen puistoon.

Tampereen taidemuseon tiedotteen mukaan osa Tampereelle valmistuneen veistoksen osista on peräisin Taivalkoskella sijaitsevasta Kirja-veistoksesta. Muuten veistos on uuden paikan ehdoilla tehty tulkinta samasta aiheesta.

Syksyllä teos saa uuden ulottuvuuden, kun betoniseinään heijastetaan valolla Päätalon mietelause. Lause on ajalta, jolloin kirjailija aloitti ensimmäisen kirjansa kirjoittamisen: "Ellet yritä, et mitään saa, mutta heikommillakin lahjoilla päästään pitkälle – sitkeydellä."

Taidemuseon mukaan Kirja ja Maaltamuutto ovat teosparina Suomessa ainutlaatuinen veistoskokonaisuus. Ympäristötaiteen seura palkitsi Kirjan vuoden 2005 ympäristötaideteoksena.

Taivalkoskella vuonna 1919 syntynyt Kalle Päätalo asettui sotien jälkeen Tampereelle, jossa hän kuoli vuonna 2000.