"Urheilua käytetään lyömäaseena silloin, kun sopii"

Brasiliassa järjestettävät jalkapallon maailmanmestaruuskisat ovat jälleen nostaneet keskusteluun urheilun ja politiikan suhteen. Urheilutoimijoiden mielestä urheilua syyllistetään.

A-studio
Brasilia mielenosoitus
AFP / Lehtikuva

Samaan aikaan kauppamiehet ravaa Kiinassa ja Brasiliassa, miksei siitä kohkata samalla tavalla?

Kaj Kunnas

Jalkapallon maailmanmestaruuskisat ovat kääntäneet koko maailman katseet Brasiliaan. Urheilun juhlaa varjostavat mielenosoitukset ja levottomuudet. Kokonaisia asuinalueita on pakkolunastettu kisojen tieltä, kymmeniä tuhansia perheitä on käytännössä häädetty kodeistaan rakennustöiden takia ja maankoululaitos ja sosiaali- ja terveyspalvelut kaipaisivat kipeästi lisäresursseja. Samaan aikaan Braisilia on maksanut miljardeja kisajärjestelyistä. Moni kokee tilanteen maassa epäoikeudenmukaiseksi.

Maailman sympatiat ovat olleet köyhien brasiliaisten puolella. Maailmanmestaruuskisojen alla on jälleen keskusteltu siitä, mihin maihin kisoja annetaan. Samaa keskustelua käytiin esimerkiksi Sotshin olympialaisten ja Valko-Venäjän jääkiekon maailmanmestaruuskisojen alla.

– Ihan selvästi esimerkiksi Lukashenko promosi itseään ja hallintoaan Minskin kisojen aikana. Mutta mä olen silti sitä mieltä, että nekin kisat oli hyvä juttu, koska se maa joutui hetkeksi maailman fokukseen, pohtii urheilutoimittaja ja -selostaja Kaj Kunnas.

– Kyllä se, että siellä oli ulkomaalaisia toimittajia ja kisaturisteja, jotka näki ja keskusteli paikallisten kanssa, kyllä se pientä muutosta aiheutti. Mutta muutos on hidasta, ei se tapahtu sormia napsauttamalla. Urheilukisat voi olla muutoksen ensimmäinen sysäys, Kunnas jatkaa.

Vuonna 1952 Suomi käytti omia olympialaisiaan Suomi-kuvan kiillottamiseen. Kunnas uskoo, että nyt samaa itsetunnon nostatusta tarvitsevat arvokisoja hakeneet maat kuten Valko-Venäjä, Kiina ja Kazakstan. Valtakunnallisen liikunnan ja urheilun kattojärjestö Valon yhteiskuntasuhteiden johtaja Nelli Kuokka puolestaan uskoo, että urheilun kautta voidaan "viedä hyvinvointia" ja idealistisesti ajateltuna jopa parantaa maailmaa.

– Meidän täytyisi vain paremmin miettiä, missä nämä (yhteiskunnalliset) asiat tuodaan esiin. Jos se jätetään vain urheilutoimijoiden varaan.. en usko, että mihinkään päästään. Heidän huomionsa on kisojen aikana vain suorituksessa. Urheilun ja politiikan suhteessa on parannettavaa.

– Ajattelisin silti, että eettiset kysymykset, arvokysymykset, ongelmat, ei niitä voi lokeroida seminaareihinkaan, Kuokka jatkaa.

Urheilu helppo syntipukki?

Urheilun ja politiikan suhteessa on parannettavaa.

Nelli Kuokka

Urheilukentällä koetaan usein, että julkisessa keskustelussa syyllistetään urheilua.

– Onhan se ollut vähän niin, että media ryntää paikalle kysymään kommenttia tähän tai tähän ongelmaan ja sitten urheilumaailma ei ole ihan ollut siihen valmis, sanoo Nelli Kuokka.

Kaj Kunnaksen mukaan esimerkiksi Valko-Venäjän ja Kiinan tilanne unohdettiin mediassa heti suurkisojen jälkeen.

– Koen sen epäoikeudenmukaiseksi, että urheilumaailman pitäisi hoitaa ihmisoikeudet maailmassa kuntoon. Tottakai me autetaan ja meidän pitää pitää näitä asioita esillä, mutta jos samaan aikaan suomalaiset kauppamiehet ravaa Kiinassa ja Brasiliassa, miksei siitä kohkata samalla tavalla?

– Ei se mene niin, että joko rakennetaan köyhälle koulu tai futisstadioni. Meidän pitäisi kohkata tästä koko ajan, eikä vain moralisoida suurkisojen aikana. Koen, että urheilua käytetään lyömäaseena silloin, kun sopii, Kunnas sanoo.