1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Väkivaltaisuudet jatkuvat Sri Lankan Alutgamassa

Buddhalaiset ovat polttaneet muslimien kiinteistöjä jo kahtena peräkkäisenä yönä. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu pelkää, että levottomuudet voivat levitä laajemmalle alueelle.

Sri Lankassa väkivaltaisuudet jatkuivat maanantaina muslimienemmistöisessä Alutgaman turistikylässä ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta. Paikallisten asukkaiden mukaan yksi vartija sai surmansa muslimin omistamalle maatilalle suunnatun hyökkäyksen aikana.

Buddhalaisen Bodu Bala Sena -äärijärjestön eli BBS:n jäsenet sytyttivät muslimien koteja ja kauppoja tuleen jo toisena peräkkäisenä yönä.

– Yli tusina taloa ja kauppaa poltettiin yön aikana, poliisilähde kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Levottomuuksissa on nyt kuollut yhteensä neljä ihmistä. Lisäksi lähes 80 ihmistä on loukkaantunut vakavasti. Monet muut ovat kärsineet lieviä vammoja. Kymmeniä taloja, kauppoja ja moskeijoita tuhoutunut osittain tai kokonaan.

Armeija hälytetty apuun

Satoja sotilaita on määrätty Alutgaman alueelle auttamaan poliisia väkivaltaisuuksien hillitsemisessä. Poliisin mukaan alueella on edelleen voimassa ulkonaliikkumiskielto.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay on ilmaissut huolensa siitä, että mellakat voivat levitä laajemmalle alueelle. Pillay vaatii Sri Lankaa laittamaan hyökkäyksiin syyllistyneet vastuuseen teoistaan.

Väkivaltaisuudet alkoivat sunnuntaina, kun BBS kokosi väkijoukon osoittamaan mieltään viime viikon torstaina sattunutta musliminuorten ja buddhalaisen munkin välistä liikenneriitaa vastaan. Muslimien sanotaan heitelleen kivillä mielenosoittajia, mikä sai buddhalaiset raivostumaan.