1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Jan valitsi materian sijasta permakulttuurin – "Jos on liikaa tavaraa, ei jää energiaa"

Pietarsaarelainen Jan Backman elää ekologista elämää. Hän liikkuu nojapyörämäisellä velomobiililla matkan työpaikaltaan puuveneveistämöltä kotiin, joksi pian muodostuu muutaman neliön itsetehty mökki. Backman kasvattaa ruuastaan itse osan, tulevaisuuden tavoitteena on omavaraistalous.

luonto
Jan Backman.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Jan Backman ei edes tiennyt permakulttuurin nimeä siinä vaiheessa, kun jo eli sen mukaan. Permakulttuuri tarkoittaa ympäristön suunnittelua luontoa kunnioittaen. Se on kokonaisvaltainen filosofia, joka ulottuu puutarhasta arkkitehtuuriin ja yhteisösuunnitteluun. Maanviljelyssä tavoitteena on ollut säästää maaperää.

Backman koki pitkään, että pitäisi tehdä paljon töitä ja tienata paljon rahaa ollakseen hyvä ihminen.

– Koko elämäni olen tiennyt, että tässä on jotain ihan väärin. Mikä se hyvä ihminen oikeastaan on, sitä rupesin miettimään, mies pohtii.

Hän oli ruvennut kiinnittämään huomiota siihen, mitä söi ja päätyi lopulta raakaravintoon. Myös turhan tavaran välttäminen tuli elämäntavaksi. Nyt hän myös kompostoi ja kasvattaa pian itse kasviksensa luonnonmukaisesti.

Backman pitää yksin autoiltuja kauppareissuja käsittämättöminä. Yhtenä aamuna hän istui ikkunassa, katsoi ohi ajavia autoilijoita – ja itki.

Kun autojen tyhjäkäynti rajoitettiin kahteen minuuttiin, Backman kävi välillä muistuttelemassa kuskeja rajan ylittymisestä.

Mikä se hyvä ihminen oikeastaan on, sitä rupesin miettimään

Jan Backman

– Se ei ollut oikein hyvä. Jouduin silloin tällöin juoksemaan pakoon.

Pieniä tekoja tai täysi remontti

Backman on muuttanut elämänsä askel kerrallaan. Pian hän muuttaa asumaan pikkumökkiin, jonka on itse rakentanut. Kun aikaa löytyy, hän rakentaa suuremman – ekologisesti senkin. Sähköä ja vettä mies ei sinänsä karsasta, kunhan kaikki hoituu ekokologisesti. Sähkön hän aikoo ottaa auringosta tai tuulesta, vaikka vieressä olisi tolppakin. Vesi taas päätyy aina kasvien iloksi.

Backman sanoo itse alkaneensa voida paremmin permakulttuuriin siirryttyään. Hänellä elämänmuutos on ollut täydellinen. Se voi kuitenkin olla myös pieniä tekoja.

– Kun ostaa jotain, miettii onko se tärkeää, vaan onko minulla vain huono olo. Että jos ei halua miettiä, miksi on huono olo, käy ostamassa vähän vaatteita tai uuden auton, pohtii Backman.

Hän pitää kuluttamisella hankittua hyvää oloa lyhytaikaisena ilona.

Jos on liikaa tavaraa, ei jää energiaa. Tavara vie liikaa.

Jan Backman

– Sitten on taas huono olo ja pitäisi taas vaihtaa jotain... Pitäisi miettiä, mikä on tärkeää.

Backman sanoo, että ihmiset omistavat liikaa. Pienestäkin voi saada tarpeeksi, esimerkiksi pienelläkin parvekkeella voi kasvattaa kasvikset omiin tarpeisiin. Omavaraisuudesta haaveilevaa miestä tavara ahdistaa:

– Jos on liikaa tavaraa, ei jää energiaa. Tavara vie liikaa.

Lue seuraavaksi