Rakeita ja lunta satoi Hämeessä – harvinaisen kylmää juhannusviikon sääksi

Monin paikoin sadekuuroja. Viileä sää jatkuu. Paikoin hallaa. Ja lisäksi taivaalta tuli juhannusviikon keskiviikkona rakeita ja lunta. Hämeenlinnassa hytistiin, kun Ilmatieteen laitoksen Katisten säähavaintoaseman mittari näytti tylyjä lukemia aamukymmeneltä: 1,8 astetta – sentään vielä plussalla.

ilmiöt
Lumisadetta kesällä Hämeenlinnassa
Emili Männistö

Aamupäivän raekuuro Hämeenlinnassa kesti hetken ja suli nopeasti. Heti perään saatiin vielä muistutus talvesta lumikuuron muodossa. Isot hiutaleet sulivat saman tien maahan osuessaan.

Kuinka yleistä juhannusviikon lumisade on Kanta-Hämeessä? Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelun meteorologi Henriikka Simola kertoo, että kesäisten lumisateiden tilastointi on hankalaa.

– Kesäkuun lumisateiden kanssa on ongelma, kun ne eivät välttämättä tapahdu havaintoasemien mittareiden luona juuri kello yhdeksältä aamulla, kun lumensyvyysmittaus tehdään. Siksi tilastoa on vaikea antaa. Mutta rakeet ovat kesällä tavallinen ilmiö.

Kylmyys sen sijaan tallentuu mittareihin.

– Vuodenaikaan nähden tänään on ollut harvinaisen kylmää, paikoin jopa poikkeuksellisenkin kylmää. Harvinaisen kylmää on silloin, kun ilmiö havaitaan harvemmin kuin kerran 10 vuodessa. Poikkeuksellinen ilmiö havaitaan vain pari, kolme kertaa sadassa vuodessa, kertoo Simola.

Kova, puuskainen tuuli kaatoi lisäksi muutamia puita aamusta Lopella, Hausjärvellä ja Hämeenlinnassa.