1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Äänekosken uusi terveyskeskus on valoisa ja avara

Terveyskeskuksen ovet aukeavat juhannuksen jälkeisellä viikolla, täydellä teholla se toimii elokuun ensimmäisenä maanantaina.

Kuva: Jussi Lindroos / Yle

Alkuvaiheessa uuteen rakennukseen muuttavat terveyskeskuksen sairaala ja poliklinikka. Lisäksi uusiin tiloihin ensi viikolla tulee terveyskeskuksen täydentäviä palveluita, kuten röntgen laboratorio.

Muu vastaanottotoiminta, kuten fysioterapia muuttaa uuteen rakennukseen elokuussa. Samalla sinne siirtyy myös hallinto.

Uuden terveyskeskuksen myötä asiakkaiden itseohjautuminen lisääntyy.

- Jatkossa asiakkaat ilmoittautuvat vastaanotoille itsepalvelupisteiden kautta. Paljon on toki ihmisiä, joille tämä uusi ilmoittautumismuoto voi tuntua oudolta. Heitä varten on kolme erillistä asiointitiskiä, joissa pääsee keskustelemaan henkilökunnan kanssa, kertoo terveyskeskuksen ylilääkäri Tapio Tammela.

Henkilökunta mukana suunnittelussa

Hyötyneliöitä uudessa terveyskeskuksessa on 11 000, bruttoneliöitä kaikkiaan 13 000. Kerroksia rakennuksessa on neljä. Henkilökunta on ollut mukana tilojen suunnittellussa.

- Alkuun kartoitimme kuinka paljon ja minkälaisia tiloja tarvitsemme. Sen jälkeen arkkitehti alkoi piirtämään rakennusta. Muotoa tämä muutti suunnitteluvaiheessa monta kertaa, sanoo rakennussuunnittelukoordinaattorina toiminut vastaanottotoiminnan apulaisosastonhoitaja Seija Kangassalo.

Back office - vain henkilökunnalle

Suurimman muutoksen henkilökunnan arkeen tuo niin sanottu back office -ajattelu. Kaikista vastaanottohuoneista pääsee takaovesta suoraan tilaan, joka on tarkoitettu vain henkilökunnan käyttöön. Näin esimerkiksi lääkärin ja hoitajan välistä konsultointia ei tarvitse hoitaa potilaskäytävällä.

- Esimerkiksi ykköskerroksen back officessa on konekirjoittajia, keskitetty ajanvaraus ja neuvottelu- ja työtiloja, Seija Kangassalo kertoo.

Sairaala ja atrium kolmannessa kerroksessa

Avoimessa kuntoutustilassa, eli atriumissa, on kuntopolku, joka sisustetaan luonnonkaltaiseksi esimerkiksi kestokasveilla.

Sairaalassa potilashuoneita on kaikkiaan 40. Kaikki niistä on suunniteltu yhdelle hengelle.

- Potilashuoneet ja henkilökunnan työskentelytilat ovat atriumin ympärillä. Entiseen verrattuna potilaspaikat vähenevat kymmenellä, sanoo osastonhoitaja Jaana Piilonen.

Pienten sairaalahuoneiden myötä henkilökunta pystyy antamaan potilaalle yksilöllisempää hoitoa. Uutta tekniikkaa tarjoavat muun muassa kattonosturit potilashuoneissa.

- Ainahan uusi on uutta ja tämä on meille kuntalaisille ainutlaatuinen asia, että tällainen on tänne meille rakennettu. Upeat tilat ja kaikki palvelut yhden katon alla. Lisäksi saamme puhtaat, terveet työtilat. Onhan se aikamoista luksusta, Piilonen päättää.