yle.fi-etusivu

"Tahdon lomaa lapsistani!" – saako sen sanoa ääneen?

Perheelliset viettävät useimmiten kesälomansa koko perheen kesken. Netistä tuttu Huono Äiti on sitä mieltä, että on sallittua sanoa ääneen tarvitsevansa lomaa lapsista. MLL:n Juhani Rantanen ymmärtää myös loman tarpeen, mutta muistuttaa, että lomat voi järjestää monin tavoin.

Kotimaa
Vauvan käsi aikuisen kädessä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Eräs äiti iloitsi suuresti siitä, että hänen lapsensa lähti kesäleirille. Se tarkoitti sitä, että äiti saisi itselleen kokonaisen viikon lomaa yksin olemista varten.

Toimittaja ja viestintäyrittäjä Sari Helin on sosiaalisesta mediasta tuttu Huono Äiti. Hän tuntee kohtalonsisaruutta kyseistä äitiä kohtaan. Blogia ja kirjoja vanhemmuudesta julkaissut lasiperheellinen Helin kommentoi elämää juuri perheenäidin näkökulmasta.

– Ymmärrän täysin äitiä, joka iloitsee siitä, että saa olla viikon yksin. Olisi aika outoa haluta olla lastensa kanssa koko ajan. Kyllähän niitä akkuja pitää muillakin tavoin ladata, Helin sanoo.

Olisi aika outoa haluta olla lastensa kanssa koko ajan.

Sari Helin

Helin on järjestänyt vastaavanlaista omaa aikaa itsekin. Kerrankin hän lähti kesämökiltä vain tullakseen yksin kaupunkiin. Yhtäkkiä oli tilaisuus tehdä monta asiaa samaan aikaan yksin: pyykätä, katsoa televisiota, viedä lasten leluja piiloon. Hän ei tuntenut tilanteessa huonon omantunnon häivääkään.

– En tietenkään, sillä tiedän viettäväni lasteni kanssa paljon aikaa. Kaupunkilaisen arjen pyörittäminen lapsiperheessä on nykyisin sellaista, että sitä pyöritetään hyvin paljon yksin. Tarkoitan yksin-sanalla myös perheyksikköä. Ja jos pyörittää mitä hyvänsä asiaa yksin, se vaatii vastaparikseen sellaisia hetkiä, että voi saada voimia toisella tavalla, Helin sanoo.

Lastenkin täytyy saada tuntea olevansa lomalla

Lapsiperheissä lomat tulisi viettää ensisijaisesti yhdessä perheen kesken, ja lomat tulisi jo suunnitella lapsilähtöisesti. Tätä mieltä on päällikkö Juhani Rantanen, joka työskentelee Mannerheimin lastensuojeluliiton tukipalveluissa Varsinais-Suomen piirissä. Miten hän kommentoi tilannetta, jossa äiti tai isä haluaisikin viettää lomaansa ilman lapsia?

– Lomathan voi järjestää monella tavalla. Jos vanhemmat haluavat lähteä kahdestaan johonkin, voisivat he kysyä, mitä lapset tästä ajattelevat. On ihan ymmärrettävää, että vanhemmat haluavat päästä kahdestaan lomalle. Mutta lastenhoito pitäisi silloin järjestää niin, että lapset kokevat, että se on heillekinhauskaa ja mielekästä, ja että hekin tuntevat olevansa lomalla, Rantanen sanoo.

Jos on vanhempi ja on saanut lapsia, miksi niitä pitäisi tyrkyttää pois?

Juhani Rantanen

Tärkeää olisi Rantasen mielestä se, että lapset eivät joudu kärsimään siksi, että vanhemmat ovat muualla lomalla.

– Kyllä lapsiperheen arki voi olla raskasta. Arkea voisikin järjestää siten, että olisi säännöllisesti hengähdystaukoja sekä äidille että isälle. Myöskin niin, että vanhemmat olisivat silloin tällöin keskenään kahdestaan. Pitäähän parisuhdettakin huomioida, Rantanen sanoo.

"Jos tätä ei voi sanoa ääneen, ei voi tulla pelastusta"

Mannerheimin lastensuojeluliitto sekä monet yksityiset järjestöt ja yritykset järjestävät erilaisia palveluja, joiden avulla vanhemmat voivat saada elämäänsä tarvittuja hengähdyshetkiä.

Kaikki kunnat eivät kuitenkaan ole tehneet MLL:n kanssa sopimusta lastenhoitotoiminnan järjestämisestä. Lakiin ei ole kirjattu vastaavista palveluista mitään, eikä sellaiseen Juhani Rantasen mielestä olisi tarvettakaan.

– Jos on vanhempi ja on saanut lapsia, miksi niitä pitäisi tyrkyttää pois? Eikö lähtökohta ole, että perhe on perhe, ja paras paikka lapselle on kotona?

Meidän perushuonommuutta tuntevien äitien on paljon helpompi elää, jos me voidaan sanoa, että hitto mua väsyttää.

Sari Helin

Sari Helin on tottunut kommentoimaan arkeaan julkisesti ja värikkäästi. Hän uskaltaa sanoa ääneen tarvitsevansa välillä lomaa lapsista. Ja mikäli Heliniltä kysytään, saa sen sanoa ääneen aivan tavallinen äitikin, joka ei vaikkapa bloggaa aiheesta työkseen.

– Tietysti pitää erottaa sellainen asia, että on ihan oikeasti huonoja äitejä, jotka ovat ajautuneet elämäntilanteeseen, jossa he eivät pysty enää huolehtimaan lapsistaan. Silloin pitäisi tulla apuun, ja ne lapset pitäisi pelastaa, Helin sanoo.

– Mutta meidän perushuonommuutta tuntevien äitien on paljon helpompi elää, jos me voidaan sanoa, että hitto mua väsyttää. Että mä en jaksa enää sekuntiakaan tätä valvomista. Että mä olen jo vuosia herännyt kello kolme, kun lapsi herättää. Jos tätä ei voi sanoa ääneen, eihän silloin voi tulla mitään pelastusta.

Kunnon mummola on lapselle luksusta

Sari Helinillä on kaksi lasta ja kolme aikuista lapsipuolta. Hän on hieman harmissaan siitä, ettei hänen lapsillaan ole mahdollisuutta kunnon mummolaan.

Lapselle tekisi hyvää päästä paikkaan, jossa ei joudu kohtaamaan vanhemmuuden hermoja kiristävää taakkaa – pois siitä iänikuisesta vanhempien säksätyksestä.

Sari Helin

Hän soisi kaikille lapsille tilan, jonne he voivat aina silloin tällöin mennä ottamaan rennosti.

– Sellaiset kunnon mummolathan ovat paikkoja, joissa on löysempää, saa karkkia, ei komenneta siivoamaan huonetta. Omat lapseni joutuvat aina olemaan sellaisessa säksätyksessä, joka on väistämätöntä siinä oman kodin arjessa. Lapselle tekisi hyvää päästä paikkaan, jossa ei joudu kohtaamaan tätä vanhemmuuden hermoja kiristävää taakkaa – pois siitä iänikuisesta vanhempien säksätyksestä, Helin sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kätilöt

Insinööri vaihtoi it-alan synnytyssaliin ja kouluttautui kätilöksi – "Hain työstä muuta kuin pelkkää palkkaa"

Sote-palvelujen valinnanvapaus

Ruotsissa valinnanvapaus ei parantanut kaikkien terveyspalveluita – listasimme 5 asiaa opiksi Suomelle

Terveydenhoito

Olisiko sinusta lähihoitajaksi? Testaa menisikö edes matikka läpi

Musiikki

Varas vei biisit, räppäri View'n debyyttialbumi jouduttiin tekemään melkein kokonaan uudelleen