Mistä muistat kylmän kesäkuun?

Meneillään oleva kesäkuu jää muistoihin lumisuutensa vuoksi. Kylmiä ja lumisia kesiä on ollut ennenkin. Mutta milloin? Vuosiluvut ja päivämäärät ovat painuneet mieleen henkilökohtaisten tapahtumien vaikkapa lapsen syntymisen, häiden ja navettaremontin vuoksi.

Kotimaa
8.6.1982 Outokummussa oli lunta noin 10 senttimetriä.
Risto Kuokkanen

Yle Pohjois-Karjalan puhelinlinjat kuumenivat, kun puheeksi tulivat lumisateiset kesäkuut. Monet muistivat valkoisen maan 1980-luvun alkupuolelta. Tarkat vuodet on painettu mieleen tärkeiden henkilökohtaisten tapahtumien vuoksi.

Mieskuuntelija muistaa, kuinka saksalaisturistit ottivat kuvia Suomen kesästä lumisateessa vuonna 1981. 1980-luvun alkupuolella Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin värikästä kulkuetta saattoi paleltaa lumisateessa, sillä tanssijat sambasivat vähissä vaatteissa.

Esimerkiksi Juuasta kerrotaan, että vuonna 1982 oli aikainen ja lämmin kevät. 10.päivä kesäkuuta kuitenkin tuli kylmyys ja pääskynpoikaset paleltuivat pesiin. Pohjoiskarjalaiset muistelevat, että samoihin aikoihin oli vielä kymmenen senttimetriä lunta paikkapaikoin ja koivujen oksat taipuivat lumen alle.

Kuuntelijat muistelevat, että myös kesäkuu 1983 olisi ollut kylmä ja luminen. Pohjoiskarjalainen muistelee, että juhannuksena oli niin kylmää, että perunanvarret paleltuivat. Samana vuonna ihmiset mittasivat Lieksassa 4 asteen pakkasia.

Myös kesäkuuta 1984 muistellaan kylmäksi. Nainen kertoi, että navettaremontin takia lehmät jouduttiin laskemaan laitumelle lumen sekaan 9.6. Samana vuonna erään kuuntelijan mukaan juhannusviikolla satoi lunta.

Kesäkuu 1962 peittoaa kylmyydellään muut

Ilmastokeskuksen meteorologi Ville Siiskonen vahvistaa, että 1980-luvun alkupuolella oli useita kylmiä kesiä.

– Vuodelta 1982 on muutamia havaintoja, että on käyty pakkasen puolella. 9.-11.1984 pakkasta on ollut jopa 3,5 astetta.

Kun tilastoja katsotaan vuodesta 1961 lähtien, yksi vuosi nousee kylmyydellään ylitse muiden.

– Vuonna 1962 kesäkuun alussa Outokummun keskustassa on ollut pakkasta 4,6 astetta.

Tietoja lumensyvyydestä ei ole kattavasti tarjolla. Tiedot räntä-, rae- ja lumikuuroista saattavat jäädä usein vain asukkaiden muistikirjoihin.

Mistä sinä muistat kylmän kesäkuun? Vai muistatko?