Hyppää sisältöön

Plan: Puolet ugandalaistytöistä naitetaan alaikäisinä – lapsiavioliiton kieltävät lait kuitenkin etenevät

Monissa Afrikan maissa laki kieltää jo lapsiavioliiton, mutta vanhat perinteet elävät kyläyhteisöissä sitkeästi, lastenoikeusjärjestö Planin uusi raportti kertoo.

Ugandalaiset koululaiset kampanjoivat lapsiavioliittoa vastaan kansainvälisenä tyttöjen päivänä. Puolet ugandalaistytöistä naitetaan alaikäisinä. Kuva: Plan

Joka toinen tyttö naitetaan alaikäisenä Ugandassa ja Mosambikiissa, lastenoikeusjärjestö Planin uudessa raportissa kerrotaan. Ugandassa lähes joka neljäs alle 18-vuotiaista tytöistä on lisäksi jo raskaana tai synnyttänyt lapsen.

– Syyt liittyvät sekä perheen kunniaan että köyhyyteen. Naimisissa tyttären katsotaan olevan taloudellisesti turvatummassa asemassa, ja hänen perheellään puolestaan on yksi suu vähemmän ruokittavana.

– Myös morsiamen perheelle maksettavat myötäjäiset ylläpitävät perinnettä, kertoo Plan Suomen ohjelmajohtaja Julia Ojanen.

Planin seurantaraportissa todetaan, että monissa maissa on otettu edistysaskelia kansainvälisten ihmisoikeuslakien ratifioinnissa, ja kansallinen lainsäädäntö ltuomitsee lapsiavioliitot. Uskonnon tai tavan pohjalta muotoutunut tapaoikeus on kuitenkin kyläyhteisöissä yhä se, jota käytännössä noudatetaan.

Maailman 20 korkeimman lapsiavioliittoprosentin omaavasta maasta 15 sijaitsee Afrikassa.

"Tietoja lapsiavioliiton haitoista lisättävä"

Avioituminen katkaisee tytön koulutien ja johtaa usein vaikeisiin, lapsen vartalolle rankkoihin raskauksiin, Planin raportissa huomautetaan. Lasten raskaudet näkyvät synkkinä lukuina Afrikan äitiys- ja lapsikuolleisuustilastoissa. Kyseessä on myös merkittävä lapsiin kohdistuvan väkivallan muoto.

– Monet nuorella iällä avioon joutuvat tytöt asuvat maaseutualueilla ja kuuluvat yhteiskunnan kaikista heikoimmassa asemassa oleviin ryhmiin. Heidän nuori ikänsä ja vaikutusmahdollisuuksien puute tekee heistä erityisen haavoittuvia väkivallalle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle huomattavasti itseään vanhempien aviomiesten taholta, toteaa YK:n pääsihteerin erityisedustaja Marta Santos Pais raportissa.

Planin mukaan parannettavaa olisikin erityisesti lakien ja säädösten toimeenpanossa ja valvonnassa sekä kyläpäälliköiden ja uskonnollisten johtajien tiedon lisäämisessä lapsiavioliiton haitoista.

Korjattu kello 14:45: Kenialaistytöistä keskimäärin 26 prosenttia naitetaan alaikäisenä, ei puolet, kuten Plan alunperin tiedotti raportistaan. Joissakin osissa Keniaa, kuten maan lounaisosissa, määrä voi nousta kuitenkin jopa yli puoleen.

.
.