1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Mansikkatilalla jännitettiin kylmää yötä

Kylmä viikko on pitänyt marjanviljelijät jännityksessä. Vähässäkyrössä Valtarin tilalla ei maanantain ja tiistain välisenä yönä meinannut tulla uni silmään, kun piti seurata elohopean liikettä. Mittari kävi aamuyöllä pakkasen puolella.

sää
mansikka kypsyy valtarin tilalla, jarmo valtari raottaa verkkoa
Antti Haavisto / Yle

Säiden herra on pitänyt ihmisiä suorastaan pilkkanaan tänä vuonna. Talvi oli leuto ja lumeton, kevät alkoi aikaisin, mutta teki kuitenkin takapakkia. Toukokuussa tuli kesä, mutta jälleen etenkin juhannusviikko on ollut hyytävän kylmä. Viime yönä käytiin pakkasen puolella ja paikoin satoi jopa lunta.

Esimerkiksi mansikka on kärsinyt jo haastavista talvista ja kylmä kesä pitää viljelijät hereillä.

– Sääohjelmat ovat tietokoneella auki jatkuvasti. Jos sääennuste lupaa yölämpötilaksi viittä-kuutta astetta, niin tässä se on silloin jo lähellä nollaa. Jos luvataan kolmea, niin pakkaselle menee kyllä täällä, kun on sen verran alavaa maata, kertoo mansikanviljelijä Jarmo Valtari Vähästäkyröstä.

Suojaus on kuitenkin vielä toistaiseksi toiminut.

– Harsoilla selvitään parista asteesta, mutta jos menee mittari vielä alemmas, pitää ottaa sadettimet käyttöön, selittää Valtari.

mansikka kypsyy raakile ja kypsä mansikka
Antti Haavisto / Yle

Mansikka kypsyy - mutta hitaasti

Mansikka siis kypsyy Valtarinkin tilalla. Tänään tiistaina herättiin aamukuudelta poimimaan ensimmäiset mansikat myyntiin Vaasan torille. Tässä vaiheessa poimitaan varhaisia lajikkeita, kuten Honeoye-lajiketta, Sonataa ja Rumbaa.

Varsinainen pääsato suosituimmasta Polka-lajikkeesta kypsyy näillä leveysasteilla vasta heinäkuun alkupuolella. Aikataulua on vaikea arvioida, etenkin jos sää jatkuu kylmänä.

– Nyt on kasvun suhteen käsijarru päällä eli näissä lämpötiloissa ei tapahdu mitään. Se voi vaikuttaa nyt ainakin siihen, että kausi voi venyä, sanoo Valtari.

Jarmo Valtari suhtautuu kuitenkin optimistisesti ja uskoo säiden lämpenevän.

– Juhannuksen jälkeen pitäisi normaalit lämpötilat tulla takaisin, uskoo Valtari.

Lue seuraavaksi