Kontaktilajissa taklataan verkkosukkahousuissa ja minihameessa – video

Suosiotaan jatkuvasti kasvattava Roller Derby on kovaa ja hikistä urheilua, jonka viihteellinen historia näkyy värikkäissä asuissa ja pelaajien taiteilijanimissä. Näitä naisia eivät vauhti, kaatumiset ja taklaukset pelota. Katso video Kuopio Roller Derbyn harjoituksista.

urheilu
Roller derby -pelaajia kentällä
Pysyisitkö vauhdissa? Tältä näytti Kuopio Roller Derbyn harjoituksissa.

Sini Rajapolvi eli "Borderline Baby" aloitti roller derbyn kaksi vuotta sitten, kun Kuopion Roller Derby -seura perustettiin. Taiteilijanimet, kuten Rajapolven "Borderline Baby" muistuttavat lajin showpainityyppisestä historiasta.

Näyttäviin asuihin pukeutuneista rullaluistelijoista tehtiin Yhdysvalloissa jopa saippuaoopperamaista tv-sarjaa.

– Verkkosukkahousut ja minihameet juontavat juurensa sieltä historiasta. Ne ovat jääneet taka-alalle, mutta värikkyys ja näyttävyys on haluttu pitää, ettei olla ihan samaa massaa kuin muut lajit. Tässä lajissa saa ilmaista itseään vaatteilla ja omalla nimellä. Itsensäilmaisu, se on roller derbyn ydin, Rajapolvi sanoo.

– Pelinimissä voidaan käyttää murretta tai ne tulevat pelityylistä tai suosikkihahmoista. Oma nimeni on on lähtöisin sukunimestäni ja Dirty Dancing elokuvasta, joka on huippu, Rajapolvi jatkaa.

"Hiki tulee ja hauskaa on"

Pelissä on kaksi viisihenkistä joukkuetta, joiden pelaajat kiertävät ovaalin muotoista rataa. Hyökkääjät eli jammerit keräävät pisteitä ohittamalla vastapuolen pelaajia ja puolustaja-blokkerit yrittävät estää jammereiden etenemistä.

Kontaktia ei pääse tekemään ennen kuin minimiskilssit on saatu.

Tommi Partanen

Rajapolvi on yleensä jammeri.

– Tämä on täyskontaktilaji. Tässä on hyvä meininki ja yhteishenki. Hiki tulee ja hauskaa on, se on parasta, Rajapolvi kuvailee.

Kaatumista opetellaan

Kuopio Roller Derbyn valmennusvastaava Tommi Partanen eli "Sven Hauzer" toimii peleissä myös tuomarina. Sääntöjä lajissa on Partasen mukaan 90-sivun verran, ja niitä päivitetään jatkuvasti. Pelissä on kentällä yhtä aikaa seitsemän tuomaria.

Kontakti on sallittua tietyissä rajoissa. Esimerkiksi taklaaminen on luvallista. Vaikka kaatumiset voivat näyttää rajuilta, loukkaantumisia sattuu Partasen mukaan koko ajan vähemmän.

Pelinimissä voidaan käyttää murretta tai ne tulevat pelityylistä tai suosikkihahmoista.

Sini Rajapolvi

– Kaatumista opetellaan. Kontaktia ei pääse tekemään ennen kuin minimiskilssit on saatu ja luistelutaito on kohdillaan. Kontaktilajeissa voi aina sattua, mutta tässä on hyvät ranne-, polvi-, ja kyynärsuojat, Partanen sanoo.

Tasa-arvoinen laji

Lajin suosio on kasvussa. Suomessa roller derbyn harrastajia on noin 700. Seuroja oli vuonna 2010 neljä, nyt jo 20. Suomen joukkue kisaa myös naisten MM-kilpailuissa, jotka järjestetään Dallasissa, Yhdysvalloissa joulukuussa.

Roller Derby onkin pääasiassa naisten laji, mutta nykyään Suomessa on myös yksi miesten joukkue.

– Miehetkin alkavat innostua tästä, mutta naiset edellä tässä edelleen mennään. Tässä lajissä miehet ja naiset ovat tasavertaisia. Ainoastaan taitotaso ja kuinka kova sä siellä radalla olet, ratkaisevat, sukupuolella ei ole niinkään väliä, Partanen toteaa.