Tulevaisuuden kirjastot puhuttavat: "Puuhamaaksi muuttuminen muodikasta, mutta ikävää"

Kirjastoihin on tuotu yhä uusia palveluita 3D-tulostimista koululaisten läksyneuvontaan. Osa kansalaisista pelkää, että kirjasto hukkaavat identiteettinsä muutostrendeihin. Kirjastoammattilaiset vakuuttavat, ettei näin ole tapahtumassa.

Kuva: Sabina Muksin / Yle Uutisgrafiikka

Toivottavasti kirjastot tarjoavat jatkossakin myös kirjoja ja lehtiä lainaan asiakkaille. Puuhamaaksi muuttuminen on varmaankin muodikasta, mutta on ikävää, jos meidät kirjojen lainaajat unohdetaan esimerkiksi hankinnoissa.

Kysyimme aiemmin, mitä palveluita lukijamme toivovat tulevaisuuden kirjastoihin. Monet keskustelijat olivat huolissaan siitä, että kirjastot unohtavat kirjat ja alkuperäiset tehtävänsä uudistustrendien keskellä.

Suomen kirjastoseuran varapuheenjohtaja Saara Ihamäki vakuuttaa, että kirjat säilyttävät paikkansa kirjastoissa. Kokoelma on jatkossakin tärkeä osa kirjastoa, vaikka aineisto digitalisoituu vähitellen.

– Paperiset kirjat eivät ainakaan näillä näkymin katoa kokonaan. Se on aika hyvä käyttöliittymä. Monet pitävät siitä, myös minä, sanoo Helsingin kirjastotoimen apulaisjohtajana työskentelevä Ihamäki.

Samoilla linjoilla on Helsingin keskustakirjastohankkeen johtava suunnittelija Pirjo Lipasti.

– Me hankimme kirjoja niin kauan kuin niitä julkaistaan. Se ei tavallaan ole enää meidän käsissämme, että mitä painetulle kirjalle tapahtuu.

Lainamäärät vähenevät, tietopalvelut lisääntyvät

Nyt olisi aika haastaa kunnat keskustelemaan omien asukkaittensa mahdollisuudesta osallistua oman elämänsaä hallintaan: kuka opastaa aikuisväestöä, mihin kunnan tiloja käytetään, kenen vastuulla on järjestää palvelut myös haja-asutusalueille - eri hallinnon sektoreiden on syytä löytää toisensa. Sosiaali- ja terveyspalvelut, nuorisotoimi, koulusektori - ketkä muut ovat mukana?

Kirjastojen uudistumista tarvitaan, sillä kirjastolainausten määrä on vähentynyt melko tasaisesti jo useiden vuosien ajan. Lainaaminen on edelleen tärkein syy tulla kirjastoon, mutta myös muille palveluille on entistä enemmän kysyntää.

Kuva: Sabina Muksin / Yle Uutisgrafiikka

– Kirjastoihin tullaan yhä enenevissä määrin hakemaan tietoa. Asiakkaat tulevat itsepalveluyhteiskunnan ajamana hakemaan apua: miten selvitä, miten täyttää lomakkeita, miten varata matka, miten hoitaa pankkipalveluja, Saara Ihamäki luettelee.

Kasvanut tiedon ja opastuksen tarve onkin jo vuosien ajan näkynyt kirjastotyöntekijöiden töissä ja koulutuksessa. Tietopalvelut kuuluvat myös kirjastojen lakisääteisiin tehtäviin. Saara Ihamäen mukaan kirjasto koetaan yhä useammin asukkaiden "yhteiseksi olohuoneeksi".

– Halutaan tavata muita ihmisiä. Ollaan ehkä yksin eikä tulla juttelemaan, mutta ei haluta olla omissa nurkissa. Kirjastosta muodostuu yhteinen kohtauspaikka, koska kirjastolla ei ole mitään rajaa siitä, kenelle se on kohdennettu.

Keskustakirjastoon tulossa ravintola ja elokuvateatteri

Kirjasto voi olla kulttuuritori, paikka jonne ihmiset voivat tulla kuuntelemaan kirjailijoita, esitelmiä, musiikkia ja runoja, runoja ja tanssiesityksiä. Erilaisia miksejä voi rakentaa, vain mielikuvitus on rajana, esim. keittokirjan reseptejä toteutetaan kirjastossa tilassa, jossa voidaan valmistaa annoksia. Kirjasto voi olla olohuone, jonne ihmiset kookontuvat, keskustelevat, nauttivat kahvia/teetä, toistensa läsnäolosta, musiikista, baletista, työnäytöksistä. Kirjasto on paikka, jossa tunnet olevasi läsnä, ajattelen olen siis olemassa.

Osa nettikeskusteluun osallistujista suhtautui kirjastojen monipuolistumiseen myönteisemmin. Ehdotuksia uusiksi palveluiksi keksittiinkin runsaasti. Kirjastoihin toivottiin mm. kahviloita, avoimia puhujatilaisuuksia ja jopa lainattavia polkupyöriä.

Toiset haluavat hiljaisuutta, toiset tapahtumia.

Pirjo Lipasti

– Nyt ihmisillä on hyvin paljon erilaisia toiveita. Toiset haluavat hiljaisuutta, toiset tapahtumia. Pienissä tiloissa on aika vaikea järjestää sellaista toimintaa, mitä ihmiset toivovat. Siksi tarvitaan suurempi tila, Helsingin keskustakirjastohankkeen johtava suunnittelija Pirjo Lipasti sanoo.

Helsinkiin kaavailtua keskustakirjastoa voi pitää tulevaisuuden kirjastojen lippulaivana. Vielä viimeisiä puuttuvia rahoitusmiljooniaan etsivän kirjastohankkeen on tarkoitus valmistua itsenäisyyspäiväksi 2018. Kolmikerroksiseen suurkirjastoon tulossa on tulossa mm. ravintola, monipuolisia työtiloja sekä elokuvateatteri.

Kävijöiden ehdoilla, identiteetti säilyttäen

Nyt ovat "uudistajat" ilmeisesti iskeneet silmänsä kirjastoihin. Kirjastoja pitää kehittää kirjastoina eikä pyrkiä häivyttämään kirjastoa joksikin monitoimikeskukseksi. Kirjasto kirjastona lukurauhan ja rauhallisen tunnelman tilana kaiken hälinän ja äänisaasteen keskellä.

Kirjastotyöntekijät korostavat, että kirjastot muuttuvat asukkaiden ehdoilla. Keskustakirjastoon on voinut ehdottaa palveluita eri tilaisuuksissa ja kirjaston verkkosivuilla viime vuodesta lähtien. Yhteensä ideoita on lähetetty yli kaksi tuhatta. Myös muissa kirjastoissa palautteeseen reagoidaan.

Kirjasto on tiedon, ihmisten ja kulttuurin kohtaamispaikka, jonka pitää elää ajassa.

Saara Ihamäki

– Täytyy sanoa, että asiakkaat ovat hirveän viisaita. Eivät he halua muuttaa kirjastoa, mutta he haluavat pitää sen elävänä ja niin haluamme mekin. Tämä on meidän yhteinen tavoite, kirjastoseuran varapuheenjohtaja Saara Ihamäki kiittelee.

Lisäksi Ihamäki painottaa, ettei kirjastojen muutosinto johdu säästösyistä. Sen sijaan kirjastojen on muututtava maailman mukana.

– Ei tämä ole mitään semmoista, että me oltaisiin nyt tämä keksitty. Kirjasto on tiedon, ihmisten ja kulttuurin kohtaamispaikka, jonka pitää elää ajassa. Ja sen täytyy vastata siihen tarpeeseen, että mitä ihmiset kirjastolta haluavat.